Centar za ranu intervenciju „Mali svijet“ sredinom protekle godine, pokrenuo je projekat adaptiranja objekta bivše područne škole u Bistarcu Donjem sa ciljem prilagođavanja potrebama Centra, a sama realizacija projekta je u završnoj fazi.

Podsjećamo, “Mali svijet” je dobio na korištenje zgradu područne škole Bistarac Donji, u kojoj su renovirane učionice, kancelarije i sala za Centar za ranu intervenciju,a samio radovi na rekonstrukciji ovog objekta se privode kraju, u što se uvjerio i načelnik općine Lukavac, Edin Delić koji je obišao objekat.

Povezan sadržaj: Lukavac dobija Centar za ranu rehabilitaciju djece sa autizmom i drugim teškoćama

-Ovo je zaista velika stvar i ako uključimo emociju kao dimenziju u ovome svemu što činimo, ja bih istakao ovaj projekat kao jednu od najvažnijih stvari koje su se desile u toku mog mandata. Bio je i moj skroman doprinos u ovome i na to sam iznimno ponosan. Došli smo na ideju da „Malom svijetu“ ponudimo područnu školu u Bistarcu na korištenje i ovo je stvar na koju možemo biti ponosni tako da je osjećaj danas ovdje  čak teško i opisati. Drago mi je da sam bio u prilici biti dio nečega ovakvog, izjavio je Edin Delić tokom obilaska adaptiranih prostorija.

Trenutno u Centru  za ranu intervenciju „Mali svijet“ boravi 86 djece koja primaju tretman,  a 30 djece je na čekanju, a prema prognozama direktorice Amre Fatušić, useljavanje u nove adaptirane prostorije očekuje se u aprilu.

Povezan sadržaj: Otvoren humanitarni broj za “Mali svijet”

-Mi se nadamo da ćemo sredinom narednog mjeseca preći u nove prostorije i pružiti djeci adekvatne i optimalne uslove za rad i tretman. Prva pomoć je bila od Općine Lukavac i MZ Bistarac Donji. Prošle godine, tačnije u aprilu, mi smo dobili na besplatno korištenje dobili zgradu područne škole Bistarac Donji nakon čega smo započeli našu medijsku kampanju, a većina sredstava za unutrašnju adaptaciju objekta je već obezbijeđena te je ostalo još da prikupimo sredstva za uređenje dvorišta i ograde, izjavila je Amra Fatušić, direktorica Centra za ranu intervenciju „Mali svijet“.

 

Inače, grupa za dobrobit djece Lukavac povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu organizuje prodajni bazar 2. aprila 2018. godine u periodu od 12 do 15 sati u Centralnom spomen parku Lukavac. Cilj bazara jeste da se od prodaje rukotvorina, napravljenih od strane djece iz osnovnih i srednjih škola, te njihovih roditelja/staratelja i nastavnog osoblja, pomogne u osposobljavanju Centra za ranu intervenciju „Mali svijet”.

Povezan sadržaj: Prodajni bazar povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Komentari