Predstavnici MZ Bistarac Donji i Udruženja građana „Mali svijet“ , Lukavac u kabinetu načelnika

Predstavnici MZ Bistarac Donji i Udruženja građana „Mali svijet“, Lukavac, potpisali su danas ugovor o ustupanju prostorija područne škole “Bistarac” na korištenje, a u svrhu otvaranja Centra za ranu rehabilitaciju djece sa autizmom i drugim teškoćama u učenju.

Prema riječima Amre Fatušić, predsjednice ovog udruženja, koje na prostoru općine Lukavac djeluje već sedam godina, trenutno na tretman u udruženje dolazi 80 djece, a taj broj se iz godine u godinu povećava.

-S obzirom da je broj djece u konstantnom porastu, svjetske statistike govore da se na svako 64. dijete rađa jedno dijete sa autizmom, mi očekujemo da će taj broj djece biti veći tokom godina. Nažalost, mi to možemo i potvrditi jer iz godine u godinu, broj djece koji se godišnje javi na tretman je u konstantnom porastu, a jedino što daje rezultate jeste rana rehabilitacija, kazala je Fatušić.

U novim prostorijama omogućit će se bolji uslovi kako za individualni tako i grupni rad sa djecom, a sami tretmani koji su dosada bili vremenski ograničeni, produžit će se.

-Zahvalila bih se svim ljudima općine Lukavac i MZ Bistarac Donji što su na ovaj način pokazali svoju velikodušnost i pružili priliku za bolji život ove populacije koja je nažalost na marginama društva. Zbog velikog broja djece i malih prostorija mi smo prinuđeni da tretman ograničimo na sat i pol , a dobijanjem ovih prostorija planiramo da taj tretman produžimo u trajanju od šest sati gdje bismo pravili zajedničke grupe i radili na interakciji naših učenika. Također, u dvorištu bi se sprovodile aktivnosti koje su jako bitne za razvoj ove djece, dodaje Šejla Ivanović, koordinator projekta.

MZ Bistarac Donji besplatno je ustupila prostorije škole za otvaranje jednog ovakvog centra, a odluka o tome donešena je jednoglasno ističe Jozo Tunjić, predsjednik Vijeća ove mjesne zajednice.

-Odlučili smo jednoglasno da ustupimo prostor za rad, odnosno, za jednu veoma humanu djelatnost. Pozvao bih sve ljude dobre volje,nevladine organizacije i gospodarstvenike općine Lukavac, te institucije i vlasti da pomognu ovom udruženju kako bi ta djeca što prije mogla početi sa radom s obzirom da u prostor treba još uložiti, odnosno, da ga treba prilagoditi projektu i samim namjenama.

Osvrćući se na dosadašnje rezultate rada ovog udruženja, načelnik općine Lukavac, Edin Delić, istakao je kako je evidentna potreba za otvaranjem jedne ovakve ustanove ne samo na području općine nego i šire.

-Općina je i ranije pomagala i sufinansirala UG “Mali svijet” i to ćemo činiti i dalje. Naš konačan cilj jeste da se nađe neko sistemsko rješenje jer ovakve institucije nema. Mislim da će to biti tačka humanizma i brige prema mladima koji imaju posebnu potrebu i kojima ćemo se moći ponositi ne samo mi u Lukavcu nego i regiji.

Centar za ranu rehabilitaciju djece sa autizmom i drugim teškoćama u učenju bi nakon adaptacije infrastrukture i prostora trebao biti otvoren početkom ljeta ove godine.

Komentari