pioniri....

Ženski odbojkaški klub „Smeč“ iz Lukavca osnovan je 2003. godine, a takmičenje su započeli u okviru II Ženske odbojkaške lige Federacije BiH.

Klub broji oko 100 članova, koji  su podijeljeni u nekoliko kategorija:  najmlađa grupa škole odbojke – predpionirska ekipa, pioniri,  kadeti, juniori i seniori. Prilikom posjete „Smeču“, razgovarali smo sa trenericom koja nam je iz svog gledišta, kao jedne od dugogodišnjih odbojkašica u klubu ispričala šta samo uključivanje djece u sportske aktivnosti znači za razvoj djeteta.

Sport prije svega utiče na razvijanje navika zdravog života, kod djece razvijanja motoričkih sposobnosti, koje su od izuzetnog značaja za njihov psiho – fizički razvoj.

trenerica Melisa Osmić..Prije svega, uključivanje u bilo koji sport pomaže da se bitno poboljša motorika, fleksibilnost, maksimalno iskoristi genetsko naslijeđe te da svoje tijelo i duh održimo zdravim. Treninzi će pomoći da se manje vremena provodi uz računare i mobitele i da se više vremena koristi za druženje sa vršnjacima. Na kraju, svi znamo da narkotici predstavljaju veliki problem u društvu i da ih sve više mladih konzumira i ne kaže se džaba “Sportom protiv droge”, komentariše trenerica u klubu Melisa Osmić.

Takmičenjem mlađih kategorija, u proteklim sezonama, klub je ostvario niz dobrih rezultata: prvo mjesto- Federalno prvenstvo za pionirke 2011. godine, 4. mjesto na Državnom prvenstvu za pionirke 2011. godine, prvo mjesto- Igre mladih Bosne i Hercegovine, 2011. godine, drugo mjesto- međunarodna smotra igre mladih, Split 2011. godine, prvo mjesto na Federalnom prvenstvu za kadetkinje, 2012. godine, drugo mjesto- Državno prvenstvo za kadetkinje, 2012. godine, prvo mjesto- Igre mladih Bosne i Hercegovine, 2012. godine, drugo mjesto- Igre mladih-međunarodni dani, 2012. godine, – 2. mjesto, međunarodni turnir mladosti i prijateljstva, Sarajevo 2012. godine, ulazak u Super Ligu FBiH, 2013. godine, 5. mjesto, Super Liga FBiH, sezona 2013/14, 2. mjesto, federalno prvenstvo za kadetkinje, 2014. godine, 1.mjesto, federalno prvenstvo za juniorke ,2014 godinu, 2.mjesto i izboren Play-off za plasman u premijer ligu Bosne i Hercegovine u sezoni 2014-2015.,  3. mjesto za najuspješniju ekipu općine Lukavac u izboru za sportski kolektiv 2014., odbranjena titula federacije Bosne i Hercegovine sa juniorkama 2015., 1. mjesto, međunarodni turnir, Gračanica 2015., 1. mjesto, međunarodni turnir Gračanica 2016., 3. mjesto, federalno prvenstvo za kadetkinje 2016 godina, 1. mjesto, pobjednik grada Doboja 2016. godina.

najmlađa gupa škole odbojke
najmlađa gupa škole odbojke

Težište u radu i razvoju kluba je trenažni proces mladih odbojkašica, što se rezultatima u takmičenjima mlađih kategorija pokazalo kao dobar recept za uspjeh. Treneri u Klubu, mlade buduće profesionalne odbojkašice uče i tome šta je potrebno da postanu profesionalci, kako se izboriti i nositi sa porazom i greškom i kako težiti ka što boljem i većem uspjehu.

.....Da biste postali kvalitetan odbojkaš potrebno je, prije svega, mnogo vježbe kako na treningu tako i kod kuće. Moramo biti spremni odreći se brojnih izlazaka, rođendana i druženja ili ‘pak moramo pomjeriti godišnje odmore zbog takmičenja. Moramo biti spremni priznati svaku grešku, prihvatiti kritiku, slušati lijepe i ignorisati ružne komentare publike te dati sve od sebe i ostaviti srce na terenu. Mnogi ne shvataju svo to žrtvovanje zbog sporta i vjerovatno nikada i neće dok ne osjete kako je slaviti pobjedu sa timom i podići pobjednički pehar. Ali ipak, gorčina poraza je ta koja nas uči da budemo bolji, uložimo više truda i stvaramo više ciljeve, priča trenerica Osmić.

Budući da smo prisustvovali jednom od treninga, vidjeli smo kako izgleda jedan njihov dan, što je potrebno uraditi da opravdaju dosadašnje dobre rezultate i postižu još bolje.

Jedan uobičajan trening kreće sa istezanjem. Nakon istezanja kreće se sa zagrijavanjem bez lopti a nakon toga zagrijavanje sa loptama. U daljem toku treninga  slijedi ispucavanje na mreži, vježbanje servisa ili uvježbavanje postave zavisno od toga koja je kategorija u pitanju i da li slijedi neko takmičenje ili je standardni trening. Naravno ukoliko su pripreme određene kategorije radimo kondicione treninge u dvorani, na pijesku ili individualne treninge, pojašnjava trenerica Osmić.

 

Iz ovog kluba do sada su izašli brojni talenti, čiji se uspjeh mjeri pojedinačno, ali i timski. Svako od njih je postigao vrhunske rezultate, a odbojka je takav sport da se pojedinačno spaja u tim, koji gradi jednu cjelinu.

U ovom periodu je kratka pauza sa starijim kategorijama jer nemaju takmičenja, ali  kako kažu iz kluba, mlađa selekcija pionirki vrijedno radi. Naredno takmičenje su Sportske igre mladih na kojim učestvuju već pet godina. Pored toga, seniorska selekcija uskoro završava sa pauzom i počinje sa pripremama za narednu sezonu u Super ligi BiH.

Po vrhunskim rezultatima i osvojenim medaljama kluba, možemo konstatovati da sve generacije u klubu predstavljaju jednu cjelinu, koja radi indivudialno a djeluje timski.

 

Komentari