Grad Živinice je u prošloj godini po prvi put u svojoj historiji imao budžetski višak od čak 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

 

Pored ostvarenog suficita budžet je u potpunosti i realizovan, a procentualno je ostvareno 102% budžeta, što ranijih godina nije bio slučaj zbog nedostatka sredstava, saopćeno je iz Gradske uprave.

Grad Živinice je u prošloj godini ostvario i najveći budžet u povijesti Grada koji je iznosio 27 miliona KM. Dakle, od 17 miliona KM koliko je Budžet Grada Živinice iznosio u 2016. godini, u posljednje tri godine ostvaren je rast od 10 miliona KM i prvi suficit Budžeta Grada Živinice.

Do suficita od 1.2 miliona konvertibilnih maraka u 2019. godini Živinice su stigle nakon što je tri godine ranije zabilježen deficit od 2,6 miliona KM.

– Najvažnija stvar za povećanje budžeta je putem poreznog dijela jer to govori da je privreda Grada Živinice povećana, dakle privrednim razvojem. Otvaranje poslovne zone i ulaganje privrednika koji ovdje posluju u iznosu od 70 miliona najviše je rezultiralo punjenjem budžeta. Neporezni dio, dakle od prodaje zemljišta je bio manji. Ja volim kad imamo taj neporezni dio manji jer nismo punili budžet prodajom zemlje. Smatram da prodaju zemlje treba raditi samo u onom dijelu gdje će ta zemlja biti oplemenjena. Svaki kutak zemlje koji je prodat uloženo je najmanje po 10 miliona maraka i otvorena su nova radna mjesta – kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Navodi kako je budžetski suficit je otvorio prostor za realizaciju niza važnih projekatate otvaranje novih radnih mjesta kroz uređenje poslovne zone i realizacije start up projekata.

Komentari