ŽFK Radnički Lukavac - ŽOFK Gradina Srebrenik - Foto: Lukavacki.ba

U Sportskoj dvorani Lukavac, danas je odigran prvi susret ŽFK “Radnički” i ŽOFK “Gradina” iz Srebrenika. Riječ je o prijateljskom susretu ova dva kluba, ali i prvom predstavljenju novoosnovane ženske fudbalske selekcije iz Lukavca koju predvode treneri Mirnes i Arnes Sulejmanović.

-Trenutno imamo oko 20 aktivnih članica starosne dobi između 10 i 16 godina, a do sada je kroz ovaj klub prošlo oko 50 djevojčica u posljednjih osam mjeseci koliko i postojimo. One su već stekle određene vještine, naučile mnogo toga i predano su radile. Kada je riječ o treninzima, trener Mirnes vodi ujedno i mušku ekipu u FK “Radnički” tako da stvarno ne postoji razlika u njihovim treninzima. U klubu se osjeti veliki napredak i pozitivna atmosfera što nam daje podstrek da nastavimo još bolje i aktivnije da se bavimo time, ističe Arnes Sulejmanović, jedan od trenera.

Ideja za pokretanje ženskog kluba proistakla je iz želje da se ženski fudbal približi mlađim generacijama, te da im se ponudi nešto novo. Danas su ove mlade Lukavčanke igrale svoju premijernu utakmicu protiv dosta jake ekipe gostiju iz Srebrenika.

-Kad smo krenuli u ovaj projekat, razmišljali smo šta bi to djeca voljela trenirati, jer smo smatrali da u našem gradu ne postoji mnogo izbora i opcija. Ovo je jedan malo atraktivniji sport za njih i moramo priznati da je fudbal najvažnija sporedna stvar u životu i da ga većina ljudi prati. Naša današnja ekipa protivnika, ekipa ŽOFK “Gradina” iz Srebrenika takmiči se u Premijer ligi i bori se za drugo mjesto. To nam je samo pokazatelj da su te djevojke danas došle u Lukavac da podrže svoje kolegice u njihovom radu i da im pokažu da one radom i trudom mogu da im budu konkurencija, te da se možda za godinu-dvije, i takmiče u istom rangu, dodaje Sulejmanović.

Da je fudbal kao sport postaje polako popularan i među pripadnicama nježnijeg spola potvrđuje činjenica da na Tuzlanskom kantonu postoji nekoliko ovakvih klubova.

– Od današnje utakmice nismo očekivali ništa spektakularno. Željeli smo samo da one osjete kako se to igra u golove i bodove. S obzirom da im je ovo prvi nastup djevojke su imali određenu rezervu, ali bitno je da se one opuste i krenu sa utakmicama. Nadamo se da ćemo dogodine uzeti učešće i na nekom takmičenju, poručuje trener Arnes.

U svom  prvom predstavljenju pred domaćom publikom lukavačke nogometašice upisale su poraz rezultatom 2:10, a u narednom periodu ovaj klub nastavit će sa svojim predanim radom i upisom novih članova.

Komentari