Željko Zombra - Foto: Facebook

Glavni trener kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac Željko Zombra, izabran za selektora muške juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u borbama.

Željko Zombra će juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine predvoditi već narednog vikenda na balkanskom karate prvenstvu koje će se održati u Sarajevu.

Inače, Zombra je rođen 01.05.1985 godine u Tuzli. Sredinom 2009. godine diplomirao
je na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli,  na temu “Nivou eksplozivne snage karatista (dječaka) uzrasta od 10 do 12 godina”, te stekao zvanje Diplomirani profesor tjelesnog odgoja i sporta. Dvije godine kasnije, na istom Fakultetu upisuje II ciklus studija, a 2013. godine uspješno je odbranio magistarski rad.

Student je doktorskog studija na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport, Univerziteta u Tuzli, smijer Kineziologija. Karateom se bavi nepune 22 godine, a kao takmičar se ostvario u
različitim pravcima karatea i osvojio veliki broj  medalja, priznanja i plaketa.

Osvajač je zlatne medalje pojedinačno na svjetskom seniorskom karate prvenstvu
u borbama WKC – Bergamo, Italija 2007. godine, osvajač  bronzane medalje u ekipnim borbama na svjetskom karate prvenstvu WKC, Novi Sad, 2005. godine, osvajač srebrene medalje pojedinačno u borbama i zlatne medalje ekipno na svjetskom prvenstvu u tradicionalnom karateu Beograd, 2010. godine, osvajač zlatne medalje pojedinačno u borbama i bronzane medalje ekipno na evropskom prvenstvu u tradicionalnom
karateu – Beograd, 2011. godine, osvajač bronzane medalje pojedinačno u borbama i zlatne medalje u ekipnim borbama na svjetskom prvenstvu WUKF Lignano – Italija, 2011. godine. 

Sa reprezentacijom BiH, kao član muške ekipe u borbama, osvajač je bronzane medalje na mediteranskom prvenstvu WKF 2014 godine (Bar-Crna Gora), osvajač
zlatne medalje i titule prvaka balkana WKF 2014 godine, borbe ekipno (Ohrid-Makedonija), Dobitnik je plakete općine Lukavac 2007. godine za izvanredno dobre
rezultate u oblasti sporta, Dobitnik je i povelje općine Lukavac 2011 godine za izuzetne rezultate u oblasti sporta što je najveće opštinsko priznanje Najuspješniji je trener općine Lukavac za 2015 godinu te 2 mjesto najuspješnijih trenera na TK za 2015 godinu.

Najuspješniji sportista općine Lukavac za 2005., 2007., 2011. i 2014 godinu, te najuspješniji senior općine Lukavac za 2000., 2001., 2002., 2003., 2004., 2006. i 2010. godinu.

Nagrađivan je i na izboru sportiste Tuzlanskog kantona 2005, 2007. godine.
Osnivač je i glavni trener kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac. Pod njegovim trenerskim vodstvom, klub je za vrlo kratko vrijeme (4 godine), dosegao sami vrh Bosansko-Hercegovačkog karatea, kao najtrofejnijeg sporta u Bosni i Hercegovini.

Danas, klub borilačkih sportova „ORKKA“ Lukavac, je jedan od 8 karate klubova (od preko 200 karate klubova koji egzistiraju na području BiH),  koji su od nastanka  karate Saveza Bosne i Hercegovine (1972. godine) uspjeli osvojiti medalje na svim organizacionim nivoima takmičenja svjetske karate federacije WKF i to: Svjetsko prvenstvo, evropsko prvenstvo, WKF svjetska premier liga, svjetski kup, balkansko prvenstvo, mediteransko prvenstvo, internacionalna takmičenja i državno prvenstvo.

 

Komentari