Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona pokrenut će inicijativu za smjenu ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića zbog stavljanja policije pod političku kontrolu. S druge strane, aktuelni ministar Sulejman Brkić odgovara da je ponosan na njihov potez, odbijajući bilo kakvu vezu s politizacijom sigurnosnog sektora.

Kantonalni odbor SDP-a u Tuzli na posljednjoj sjednici je donio zaključak te zadužio Klub zastupnika u Skupštini TK da sačini inicijativu za pokretanje smjene kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića (Socijaldemokrati BiH).

“Zbog procesa politizacije policije koji dosad nije viđen u Tuzlanskom kantonu Kantonalnu odbor SDP-a donio je zaključak o pokretanju inicijative za smjenu ministra Brkića. Pokušaj da se izmjeni Zakon o unutrašnjim poslovima TK da bi se policija stavila pod političku kontrolu, blamaža oko izbora članova Nezavisnog dobora, pa na kraju način ocjenjivanja direktora Uprave policije pokazuju da politika koju provodi Vlada TK, a tiče se sigurnosnog sektora, je pogrešna. Personifikacija ove politike je upravo ministar Brkić i naš korak za njegovu smjenu je bio sasvim realan”, poručili su iz Klub zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

S druge strane ministar Brkić za Klix.ba ističe da je ponosan što Klub zastupnika SDP-a pokreće inicijativu za njegovu smjenu, odbijajući bilo kakvu vezu s politizacijom policije.

“To pokazuje da se nalazim na pravom putu, a da Vlada TK u fokus svog rada stavlja građane i državu kojima je na raspolaganju. Hvala SDP-u, onakvom kakav jeste i koji se podredio Mirsadu Kukiću, što pokreće moju smjenu. Bilo bi me sramota da to pokrene jedan od 19 heroja koji su u skupštinskoj većini jer bih se tada zamislio da li sam onaj čovjek koji je sebe gradio od rođenja do danas”, naveo je Brkić.

Oštro odbijajući razloge SDP-a za njegovu smjenu, Brkić je kazao da Vlada TK radi na depolitizaciji policije.

“Trenutnog direktora Uprave policije Dževada Kormana je postavila politička linija PDA, kao drugorangiranog kandidata 2018. godine, a prvorangirani po bodovima je bio Fadil Šljivić. Ako to nije politika, ja onda ne znam šta je. Da je Korman profesionalac svoju poziciju bi prepustio boljem. Što se tiče Nezavisnog odbora, molio bih sve članove Kluba SDP-a da pročitaju Zakon o unutrašnjim poslovima TK po kojem ministar unutrašnjih poslova nije involviran u postavljanje bilo kojeg člana jer njega imenuje Skupština TK, a konkursnu proceduru provodi Komisija za izbor i imenovanje”, kaže Brkić.

U svom ranijem obrazloženju ocjene Brkić je, između ostalog naveo da je Korman pokazivao neposlušnost prema njemu, da nije razgovarao s njim primjerenim tonom, da na poslu nije nosio uniformu, da nije poštovao radno vrijeme, da je mijenjao koeficijente zaposlenih bez konsultacije sa Sindikatom policije, ali i da je u dva navrata sebi povećao plaću za više od 500 KM.

“Otkako sam preuzeo ovu poziciju Zakon o unutrašnjim poslovima TK čitam svaki dan, na posao dolazim u 7:15, a odlazim u 16 sati. Svi u zgradi ne mogu vjerovati da ministar u to vrijeme dolazi na posao jer dosad nikada takva praksa nije bila. Mene finansiraju građani, njihov sam sluga i tako ću raditi. Ovu državu volim i gradit ću je svakog dana”, istakao je Brkić.

Komentari