Radnici Global ispat koksne industrije Lukavac održali su jutros ispred upravne zgrade kompanije zbor radnika na kojem su izrazili zabrinutost stanjem u kojem se nalazi ova kompanija.

GIKIL još uvijek nema izabrane upravljačke organe, što predstavlja smetnju legalnom poslovanju kompanije i onemogućava sklapanje novih poslovnih ugovora. Radnici, kojima kasne plate i naknade za topli obork, strahuju od ponavljanja scenarija za mostarski Aluminij.

Sindikat i radnici Global ispat koksne industrije Lukavac ocjenjuju trenutno stanje u kompaniji najtežim u 16 godina postojanja GIKIL-a. Nervoza je uzrokovana odugovlačenjem sazivanja Skupštine dioničara kompanije i izbora novih upravnih tijela kompanije.

„Bila je zagovorena Skupština što je preduslov da se otkoče ovi procesi, šta se uradilo, zagovorena je 18-og, nije održana.To smo na neki način znali da neće biti održana jer očigledno igraju se neke druge igre“, kaže Mirsad Imamvić predsjednik Sindikata GIKIL-a .

Sindikat GIKIL-a je sa današnjeg zbora radnika uputio zahtjev Vladi Tuzlanskog kantona da se aktivnije uključi u rješavanje problema u kompaniji.

“Vlada TK šta je mogla da uradi jeste zaključak Vlade gdje smo tražili od stečajnog upravnika da se maksimalno uozbilji kadje u pitanju državni kapital i da sa državnim kapitalom nećemo dozvoliti nikom da se igra“, kazao je Asmir Hasić, ministar privrede TK.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Tuzli suspendovao je odluke Skupštine GIKIL-a održane u septembru ove godine i suspendovao tada izabrane članove nadzornog odbora GIKIl-a. Bez upravljačkih organa kompanije upitno je sklapanje novih ugovora i nastavak proizvodnje, a time i opstanak 1.000 radnih mjesta u GIKIL-u.

Komentari