Fabrika sode Lukavac - Sisecam Chemicals
Fabrika sode Lukavac - Sisecam Chemicals

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavještava javnost da su 8. decembra, nakon učestalih prijava građana koji su se žalili na otežano disanje, miris amonijaka u zraku i druge zdravstvene tegobe, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove odmah poduzeli hitne mjere iz svoje nadležnosti.

Timskim inspekcijskim nadzorom 9. decembra konstatovano je da se dan ranije u operatoru Sisecam Soda Lukavac, u 13.30, desilo iznenadno odvajanje dekla na donjem dijelu PE TPCB tanka, zbog čega je došlo do nekontrolisanog ispuštanja amonijačne slane vode u prostor između pogona sirovog bikarbonata i magacina gotove robe, čijem se saniranju terena pristupilo odmah, a što je za posljedicu proizvelo da se miris amonijačnih para osjeti u centru Lukavca.

Federalni inspektori su također konstatovali da je istog dana kod istog operatera došlo do naglog zastoja na kotlu 8, nakon čega je operator donio odluku da u 11.00 sati potpali male kotlove 2 i 3, što je moglo uticati da, uz nepovoljne klimatske uvjete, mjerna stanica u centru Lukavca izmjeri znatno povećanje suspendovanih čestica PM 2,5.

Federalni inspektori izreći će operatoru upravne i prekršajne mjere, s ciljem otklanjanja nepravilnosti, minimiziranja i sprečavanja sličnih incidenata u budućnosti, kao i s ciljem preduzimanja blagovremenog obavještavanja  građanstva o incidentnim situacijama.

O poduzetim mjerama obaviještene su sve institucije, u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Komentari