Općina Lukavac i planinarsko društvo “Svatovac 47” bili su domaćini trodnevnih međunarodnih susreta planinara “Svatovac 2016.” na kojima je učestvovalo oko 100 planinara iz cijele BiH i Hrvatske.

Svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije započelo je postrojavanjem učesnika, te podjelom amblema, a pozdravna riječ pripala je domaćinu i predsjedniku društva , Asimu Muminoviću.

“Susreti planinara su već tradicionalna manifestacija, a ove godine ugostili smo oko 10 planinarskih društava. Obišli smo stazu Rudenik nakon čega je upriličen kulturno-zabavni program i zajednički ručak.”-kazao je Muminović.

Planinar koji svake godine obavezno dolazi na Svatovac je Ramiz Musaefendić, član PDS “Smajlovac” iz Maglaja.  Kako nam je kazao, pored planinarstva, ima još jedan zanimljiv hobi.

“Moj hobi je da sa svojih pohoda donesem po jedan kamen na kome upišem mjesto i datum. Danas, iza sebe imam zbirku od 470 kamenja, a poseban poklon uručio sam i domaćinima manifestacije; to je kamen koji sam 2003. godine ponio sa sobom odavdje“.-kazao je Musaefendić.

Anto Šakić zvani Štaka, član PD “Željezara“, Zenica na svojim štakama obišao je cijelu Jugoslaviju. Učesnik je i Fruškogorskog  planinarskog maratona, jednog od najvećih u Evropi. U društvu prijatelja uživao je u predivnom ambijentu planinarskog doma na Svatovcu.

DSC09893

“Popeo sam se na gotovo sve vrhove bivše Jugoslavije i Balkana  i konačno na vrh Evrope, čuveni Mont Blan.  Na Svatovac sam dolazio još prije rata i ovo je idealan kutak za planinarenje, mjesto za odmor i rekreaciju”.-ističe Šakić.

Manifestacija je trajala do nedjelje, a planinari su iz ovog mjesta ponijeli samo lijepe uspomene.

(Ed.M.)

Komentari