Lukavac 2020

Analiza kvalitete zraka koja je završena, ovaj put obuhvatila je tri grada na prostoru TK, a u pitanju su Lukavac, Živinice i Tuzla.

 

Analizom je obuhvaćen vremenski period od protekle četiri godine, a rezultate ove analize urađene su na osnovu mjernih stanica koje se nalaze u ovim gradovima. Abdel Đozić,ekspert u oblasti zaštite okoliša, istakao je da postoji problem ponavljanja zagađenja koje se dešava sa pojavom inverzije u Sprečanskoj dolini.

“Ovaj problem je karakterističan za period jeseni i zime, kao i jedan dio proljeća, kada imamo zaista visoke koncentracije zagađujućih tvari. Ono što je iznenađujuće jeste i to da je ova studiozna analiza pokazala da su Živinice poprilično zagađene, iako su djelimično pomaknutije od industrije. Razlog  tome je, po svemu sudeći, uticaj individualnih kućnih ložišta gdje se loži sve i svašta, a također se ne može zanemariti ni uticaj saobraćaja” rekao je između ostalog Abdel Đozić.

Na osnovu podataka prikupljenih ovom prvom analizom, pokrenuta je i druga studija koja će obraditi zdravstvene prilike stanovnika u Živinicama, Lukavcu i Tuzli. Akcenat ove studije stavlja se na to da se pokušaju dobiti rezultati u vezi oboljenja izazvanih zagađenjem zraka. Prije svega se misli na maligna oboljenja koja su sve učestalija na ovim prostorima.

“Studijom ćemo pokušati kroz statističke podatke koje ćemo dobiti ukazati i na problem oboljenja koja nastaju usljed problematike zagađenja zraka, a najčešće obolijevaju osobe koje imaju problem sa bronhijalnim oboljenjima i općenito osobe koje imaju plućne bolesti” istakao je na kraju Abdel Đozić.

Komentari