Povodom nastalog problema vodosnadbijevanja grada Lukavca, a nakon informacije o mogućnosti potpune obustave isporuke vode koju smo putem saopštenja za javnost objavili jučer, u kabinetu načelnika Opštine Lukavac danas je održan i zajednički sastanak. 

Pored članova Uprave Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL), rukovodstva JP RAD Lukavac, sastanku sa na poziv načelnika Edina Delića prisustvovali i predstavnici političkih partija koje participiraju u Opštinskom vijeću, dok se predstavnici JP Spreča d.d. Tuzla nisu pojavili u dogovoreno vrijeme.

Generalni direktor GIKIL-a, Debasish Ganguly, podsjetio je da je briga za nastavak snadbijevanja Lukavca vodom bila tema i sastanka koji je dan ranije održan sa premijerom i ministrima u Vladi TK, te direktorom JP Spreča, na kojem je iniciran i ovakav vid zajedničkog sastanka. Ponovio je da je ukupni dug GIKIL-a prema JP Spreča 1,1 milion KM, dok je dugovanje JP RAD prema GIKIL-u oko tri miliona KM, te dodao da čak i kada bi se izostavio osporavani dio, dug RAD-a prema GIKIL-u iznosio bi 2,3 miliona maraka.

“Činjenica je da smo čak i tokom 2018.godine nastavili da redovno isporučujemo vodu, a iznos koji nam je plaćen je samo četiri posto od ukupnog fakturisanog iznosa, i to putem kompenzacija. Ne želimo da građani ispaštaju zbog svega toga, ali mi plaćamo i PDV, a dug se iz dana u dan povećava. Koliko je GIKIL odgovoran dodatno govori i činjenica da smo u ovoj godini plaćali JP Spreča 80 posto svih računa, ali ova plaćanja se gledaju prema starim dugovanjima i ta priča se nastavlja. Imamo rok do petka da platimo pola miliona maraka, nismo ni za kakve ishitrene postupke, ali ukoliko JP Spreča u potpunosti obustavi vodu GIKIL-u, onda ni mi nećemo imati šta isporučiti gradu. Tu ćemo najviše ispaštati mi, GIKIL i stanovnici Lukavca i takav scenario ne želimo. Otvoreni smo dalje za razgovore i dogovore i bit ću iskren do kraja i reći da koliko god nama plati JP RAD mi ćemo taj iznos proslijediiti na račun Spreče”, kazao je Ganguly te dodao da GIKIL koristi značajne količine vode u tehnološkim procesima, te da bi svaki nedostatak mogao značiti i havariju sa još težim posljedicama za sve.

Članovi Uprave GIKIL-a su se složili sa prijedlogom načelnika Delića da se pregovori svih strana moraju nastaviti, te je dogovoreno da će, u cilju pronalaska rješenja, JP RAD i GIKIL naredni sastanak održati već sljedeće sedmice. Zajednički stav je bio i da se JP Spreča mora pozvati na odgovornost i razumijevanje, te da je dati rok ucjena upućena svima, a najprije građanima Lukavca.

 

Komentari