GIKIL d.o.o - Foto: Lukavacki.ba

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona treba u narednom periodu da donesu važnu odluku za Lukavac, da li ovdašnja koksara mora biti zatvorena zbog prekomjernog zagađivanja okoliša i nepostojanja propisanih mjera zaštite.

Global Ispat koksna industrija Lukavac (GIKIL), prije godinu dana ostala je i bez okolinske dozvole. Uviđaj o trenutnom stanju je obavljen.

„Tokom uviđaja se utvrđuje  da li je u GIKILU-u  nastavljeno  sa nekontrolisanim ispuštanjem štetnih materija i supstanci koje dovode do  zagađenja  okoliša, odnosno  do daljeg ugrožavanja i zagađenja zraka, tla i vode a što dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, životinja i ugrožava ekosistem na području Lukavca, rijeke Spreče i šire“, saopšteno je iz Tužilaštva TK.

Prvoosumnjičeni u istrazi je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenje okoliša.  Iako se godinama očekivalo da će tužilaštvo prvo ispitati, ono o čemu je Žurnal pisao, a to je višemilionski kriminal koji se odvijao u i oko GIKIL-a, godinama tolerisan od vlasti Tuzlanskog kantona, prva „meta“ bila je ekološke prirode. Trebalo se dogoditi nekoliko incidenata, od izlijevanja amonijeve vode s primjesama katrana u rijeku Spreču do havarije rezervoara za pročišćavanje katranske vode, da bi nadležne institucije barem u tom segmentu reagovale. Ukoliko se utvrdi da GIKIL i dalje prekomjerno zagađuje, moguće je gašenje koksnih peći, koje znače i zatvaranje fabrike u kojoj radi oko 100 ljudi. Radnici na to ne pristaju. Radno mjesto im je važnije od zagađenja.

„Poduzet ćemo sve, čak i one mjere gdje će neki koji isključivo misle samo o zatavaranju morati mijenjati svoje stavove. Vjerujemo u to da je ovaj sindikat dovoljno jak i dovoljno lud, rekao bih. Mi nismo žuti sindikat i onaj ko prati GIKIL, nikad nismo bili igrači niti uprave niti državnih institucija, sami odlučujemo o mnogo čemu,“ stav je radnika koje je medijima saopštio predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

SVE VIŠE OBOLJELIH

Stotine registrovanih oboljelih stanovnika Lukavca od malignih oboljenja, čiji broj iz godine u godinu raste, manje plaše od pomisli da će 1000 radnika ostati bez posla. Lukavac je uz Zenicu jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Da se striktno primjenjuju propisi, GIKIL bi odavno bio zatvoren.

„Ako bi zaustavili industriju, zaustavili bi i život u Lukavcu,“ stav je općinskog načelnika Edina Delića.

Postoji jedan polutant koji je karakterističan za koksare i ima ga samo u Zenici i Lukavcu, a to je benzen, kojeg ispuštaju koksare. Benzen je opasna zagađujuća materija, koja nakon dugotrajnog izlaganja izaziva probleme u vidu anemije, smanjenja imuniteta, problema s reproduktivnim organima, a poznato je da dovodi do pojave leukemije. Osim zrakom, prenosi se i tako što se veže za čestice prašine, čijim udisanjem prodire duboko u respiratorni sistem i dalje u krv.

„Njegove se koncentracije uopšte ne mjere, vjerovatno da bi se sakrio uticaj tih postrojenja na zrak i na zdravlje građana. Mjerio se samo jedno kratko vrijeme u Zenici i koncentracije su bile katastrofalno više 260 od dozvoljenih 5 µg/m3!“upozorava Samir Lemeš, predsjednik UO zeničkog UG „Eko forum“

Ovo je udruženje prije dva mjeseca tražilo od Fonda za zaštitu okoliša FBiH podatke za 4 velika zagađivača o plaćanju naknade. Dok Termoelektrana Kakanj te tamošnja Cementara plaćaju na vrijeme, GIKIL i zeničkiArcelorMittal kasne i po 3 godine, jer sudskim putem pokušavaju odgoditi ili jednostavno izbjegavaju plaćanje.

„Gikil Lukavac još dužan skoro pola miliona KM naknada, do sada su platili samo 1,1 milion KM. Sada je jasno zašto su tužilaštvo i federalno ministarstvo poduzeli akcije protiv te firme. Očito je da je organima vlasti samo bitan novac, a zdravlje građana može čekati,“ navode iz Eko foruma.

ULUKAVCU HAPŠENJA, U ZENICI PREKRŠAJ 

Žurnal je nedavno pisao o uporednim istragama zbog kršenja propisa o zaštiti okoline tuzlanskog te Tužilaštva ZDK. Prijava protiv ArcelorMittala je odbačena jer navodno nije utvrđen umišljaj (!?), svodeći se sve na prekršajnu odgovornost. U potpunosti je amnestirana uloga ArcelorMittal-a u zagađenju Zenice, što je po svemu sudeći bio primarni „zadatak“ glavne tužiteljice Vesne Kaknjo. Dodatni argument tužilaštva bio je i da „ArcelorMittal ima veliki esencijalni značaj za Zenicu, radna mjesta i grijanje grada“.

Za razliku od zeničkog, tuzlansko je tužilaštvo konkretnije reagovalo. Iako bi to nadležnima trebalo biti poznato, evo zvaničnih, uporednih podataka za Lukavac i Zenicu o kvaliteti zraka tokom 2017. godine.

2017.  godina

ZENICA

LUKAVAC

DOPUŠTENO

prosjek koncentracija SO2 (µg/m3)

147

68

50

Maksimalna satna vrijednost koncentracija SO2 (µg/m3):

1002

1552

410

Broj dana u sa prekoračenjem koncentracija SO2 od 125 µg/m3

65

38

3

Godišnji prosjek koncentracija prašine (µg/m3)

63

56

43

Maksimalna zabilježena dnevna vrijednost koncentracija prašine (µg/m3):

333

431

60

Broj dana sa prekoračenjem dnevnih koncentracija prašine od 60 µg/m3

131

89

35

Komentari