Zahvaljujući razumijevanju i podršci medija te velikog broja građana i građanki, javnih ličnosti, kompanija i partnera započeli su radovi na rekonstukciji objekta Centra za ranu intervenciju “Mali svijet”.

Tokom četveromjesečne kampanje, prikupljeno je 60.000 KM što je dovoljno za prvu fazu rekonstrukcije, koja podrazumijeva adaptaciju potkrovlja, kupatila, te prostorija za individualnu terapiju, unaprijeđenje sistema grijanja, kao i krečenje objekta.

Podsjećanja radi, zbog sve većeg broja djece kojima je potreban tretman, tokom prethodne dvije godine Mali svijet je, zbog nedostatka prostora, morao smanjiti i vrijeme svakog tretmana, kako ne bi uskratili pomoć niti jednom djetetu kojem je ona potrebna. Takav način rada usporio je napredak djeteta, te onemogućuje značajniji iskorak djece ka funkcionalnosti.

Osposobljavanje Centra za ranu intervenciju, kojeg vodi Udruženje „Mali svijet“ od iznimne je važnosti za ranu detekciju, te pružanje podrške djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima.

U novoj zgradi i uz savremenu opremu, Centar će omogućiti djeci sa poteškoćama u razvoju da iskuse sigurno, brižno i osnažujuće okruženje koje će im pomoći da dostignu svoj puni potencijal. Okončanjem prve faze, prostorije Centra za ranu intervenciju „Mali svijet“ u početku će koristiti djeca koja su sada u tretmanu, njih 86, ali i sva druga djeca koja su danas na listama čekanja.

Napominjemo da prikupljanje neophodnih sredstava za rekonstrukciju objekta i dalje traje kako bi se u ostalim fazama pristupilo dodatnom opremanju objekta, uređenju dvorišta za socijalizaciju i inkluziju, kao i nabavci opreme za neuro-feedback terapiju za šta je potrebno još približno 50.000 KM.

Za više informacija o kampanji i načinima uplate posjetite www.budimalisvijet.com i https://www.facebook.com/budimalisvijet/.

Komentari