Otvaranjem gradilišta i uvođenjem izvođača u radove na rekonstrukciji regionalnog puta R-469, dionica Banovići – Živinice, nastavljen je megaprojekat rekonstrukcije regionalnih putnih pravaca u Tuzlanskom kantonu. 

Podsjećamo, radi se o projektu vrijednom ukupno 20 miliona KM, u okviru kojeg će Direkcija regionalnih cesta obnoviti značajan dio regionalnih puteva. Današnjem događaju prisustvovala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Kantona Jakubom Suljkanovićem. Ovom prilikom je i svečano otvorena već rekonstruisana dionica ovog putnog pravca.

“Danas zvanično otvarano rekonstruisanu dionicu u dužini od 1.650m u što je Direkcija iz tekućih sredstava uložila oko 557.000 KM. S druge strane danas i započinjemo radove na rekonstrukciji druge dionice u dužini od 6,5 km puta, čija je ukupna vrijednost oko 3 miliona KM. Ova dionica finansirat će se iz kredita Direkcije cesta, i time ćemo zaokružiti rekonstrukciju cjelokupnog regionalnog puta koji povezuje Banoviće i Živinice”, rekao je direktor Direkcije cesta TK Agan Delibajrić.

Rekonstrukcija ove dionice umnogome će praktično će približiti dva privredna centra u Kantonu.

“Za Tuzlanski kanton ovo je veoma značajna investicija, prije svega što poboljšavanjem putne infrastrukture omogućavamo novim investitorima da dođu i ulože svoja sredstva na ovom području, pokrenu proizvodne i druge aktivnosti. Također, poboljšavamo infrastrukturu za brži protok roba i usluga, a to je posebno značajno za ovaj dio kantona, jer stvaramo povoljniji poslovni ambijent, a time i preduslove za nova radna mjesta. Svim ovim sigurno ćemo dati doprinos smanjenju broja ljudi koji odlaze iz Bosne i Hercegovine”, rekao je premijer Jakub Suljkanović.

Svi radovi obavljaju se pod patronatom Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Kako ističe pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović, “sve ovo radi se kako bi se podigao nivo saobraćajne usluge, i to sa stanovišta sigurnosti u saobraćaju i smanjenja vremena zadržavanja vozila, kroz povećan protok vozila”.

Osim ova dva projekta na području Banovića na području Banovića planirana je još izgradnja dva kružna toka i rekonstrukcija ceste od Treštenice, prema Poljicu.

“Ova godina je prepoznatljiva po broju projekata koje Kantonalna vlada putem svojih institucija realizira na području Banovića. Kada su u pitanju ove dionice, ovu su sigurno najveća ulaganja u posljednjih 30 godina, kada je u pitanju putna infrastruktura regionalnih cesta na području općine Banovići. Radi se o veoma značajnim projektima za Općinu Banovići i sve njene građane”, rekao je načelnik Općine Midhat Husić.

Komentari