Danas je u Tuzli počela kampanja pod nazivom „Budi Mali svijet“, koju su zajednički pokrenule Nevladina organizacija “World Vision” i lukavačko Udurženje „Mali svijet“ u cilju prikupljanja 176.000 KM za otvaranje i uspostavljanje Centra za ranu intevenciju u Lukavcu.

Naime, riječ je o udruženju koje već sedam godina radi na ranoj intervenciji i rehabilitaciji autistične djece ne samo iz općina Tuzlanskog kantona, nego i šire. Trenutno ovdje na tretman dolazi 83 mališana, a zbog povećanja broja korisnika i zbog neadekvatnog prostora, skraćeno je vrijeme trajanja tretmana kao i individualni rad sa djecom.

-Porastom broja djece sa razvojnim teškoćama suočili smo se sa problemom prostornih kapaciteta sa kojima trenutno raspolažemo, a koji utiču na tretman i brzinu napretka djece. Djeca po dobijanju dijagnoze, nemaju ustanovu i gdje da se obrate. Postoje zdravstvene institucije koje pružaju tretman od pola sata u toku sedmice, ali to kod djece ne daje željene rezultate. Formiranjem ovog centra djeca bi mogla dobiti adekvatan tretman, a mogli bismo uvesti i sve terapijske tretmane koji se koriste u radu sa ovom populacijom u drugim državama – pojasnila je Amra Fatušić, predsjednica Udruženja „Mali svijet“.

Otvaranje ovog centra za Sabinu Mulajusufović i njenog sina značilo bi mnogo. Kako je kazala, nakon što joj je sinu dijagnosticiran autizam, nije znala šta da radi i kome da se obrati, ali je spas pronašla upravo u ovom Udruženju.

-Puno bi značilo, ne samo za moje dijete već i za svu ostalu djecu. Djeca trebaju što više tu da borave i da vježbaju. Kada sam dobila dijagnozu da moj sin ima autizam, lutala sam. Nisam znala gdje se obratiti. Ti stručnjaci koji sa njima rade imaju jako puno strpljenja i mom sinu je ovo bio vjetar u leđa, odskočna daska. I ja, sve što sam naučila, naučila sam u ovom udruženju.- poručila je Mulajusufović.

Zahvaljujući podršci općine Lukavac obezbjeđen je prostor za rad centra u područnoj školi u Bistarcu Donjem. Međutim, potrebna su određena sredstva kako bi se objekat prilagodio novoj namjeni te kupila adekvatna oprema.

-Prvo ćemo se obratiti stanovništvu sa područja 11 opština tuzlanske regije da se uključe sa svojim donacijama. U pregovorima smo i sa nekim kompanijama da doniraju novac. Imat ćemo donatorsku večeru načelnika gdje ćemo im ukazati da udruženje koriste djeca sa njihovih opština, ne samo iz Lukavca.-kazao je Mirza Đelmo, voditelj kampanje „Budi Mali svijet“, dodajući da je uspostavljena saradnja i sa rotari klubovima.

Kako je najavljeno na današnjoj pres konferenciji za medije, kampanja i prikupljanje novca trajat će do 30. septembra, a ukoliko sve bude išlo po planu, prvi Centar za ranu intervenciju u tuzlanskoj regiji trebao bi biti otvoren do kraja godine.

Komentari