Ovog će se ljeta odviti jedan posebno zanimljiv plesni događaj u BiH! Treće izdanje open-air eventa Električna Šuma održat će se 26.8. u planinskom domu Svatovac iznad Lukavca, a uz Spektre headliner je i veliki španjolski talent Ramiro Lopez.

Španjolski velikan kratko i jasno otkriva svoje zanimljive poglede na techno scenu, kreativnost i vlastite strasti.

Premda se na sceni pojavio prije manje od 10 godina, publika ga dobro poznaje po sofisticiranim i moćnim techno komadima čiji zvuk razvratno gospodari tijelom, a pritom sadrži i ozbiljnu umjetničku notu. Izdaje za Toolroom, Drumcode i druge cijenjene etikete, surađuje s ekipom kao što su Coyu, Sasha Carassi i drugi velikani, a na svojoj etiketi Odd Recordings plasira materijal za DJ-e i publiku rafiniranog ukusa.Naravno, i setovi su mu poznati po visokom stilu.
Imate sjajnu priliku da se u to uvjerite plešući uronjeni u osvježavajući hlad Električne Šume, a prije tog se pobliže upoznajte s ovim samozatajnim južnjačkim majstorom.Prije nego si zaronio u klupski svijet, slušao si rock muziku. Kakve atmosfere i koje osjećaje ovi žanrovi dijele, a koje su razlike? Misliš li da se neki aspekti rock muzike mogu čuti i u materijalu koji vrtiš i produciraš?
Sva se muzika vrti oko osjećaja, tako da srodna iskustva možeš doživjeti kroz sve žanrove. Ako je muzika dobra, nije bitno o kojem žanru pričamo. Inspiraciju mogu naći u svim muzičkim stilovima, a naravno, neke od tih utjecaja možete pronaći u mojoj produkciji.
Opiši stil koji si vrtio na počecima i način na koji je evoluirao kroz godine. Što smatraš najbitnijim momentom koji je odredio tvoj specifični pristup klupskom zvuku?
Na počecima se radilo isključivo o technu. Tad sam prošao kroz housey period, kao i tech house. Danas vrtim i produciram techno i to me doista ispunjava. Mislim da se sve može svesti na techno, house i područje između ta dva pola. Moj se prvi dodir s elektroničkom muzikom dogodio putem radio emisija, ali sam se u zvuk zapravo zaljubio prilikom prvih posjeta klubovima, kad sam DJ-e vidio kako vrte uživo.
Što bi izdvojio kao ključne elemente španjolskog techno zvuka?
Naravno, svaki umjetnik kultivira poseban stil, ali uvijek postoji “nešto u tlu” što pruža poseban okus muzici određene države, čak i ako je apstraktna i elektronička.Mislim da više ne postoji tipičan “španjolski zvuk”. Sve je globalno. Možda bi se tako nešto moglo pronaći u prošlosti, puno godina prije interneta. Unatoč tome, i dalje imamo velik broj istinskih umjetnika koji stvaraju drugačiji, kvalitetni materijal.
Stil ti je taman i opasan, podložen teškim ritmovima, ali je i prilično senzualan, a zvuk je izbrušen prilično baršunasto. Kakve se slike roje u tvojoj mašti dok produciraš ove trake?
Bitniji su mi osjećaji nego slike. Pokušavam izraziti ideje koje nosim u glavi, kao i ono što osjećam vezano za njih. Ključni mi je cilj rasplesati i zabaviti ljude, ali i pružiti im priliku da se naježe, to su oni posebni trenuci kojih se sjećamo kad je party završen.
Prakticiraš li u studiju neke osobne rituale? Koristiš li neke tehnike za rješavanje “autorskih blokada” ili za definiranje umjetničkog potpisa?
Pokušavam redovito proći kroz meditaciju svakog jutra prije nego uđem u studio. To mi pruža jak start s puno energije. Osim toga, po zidovima sam polijepio hrpu naljepnica s motivirajućim frazama i slikama.
Izdanja si izbacio na važnim izdavačkim kućama kao što su Toolroom, Drumcode, Suara… Kako bi opisao karakterističnu vibraciju koju ove etikete donose na scenu? Kako si postigao toliku virtuoznost da su te poželjeli izdati?
Svih sam ovih godina izdavao na različitim etiketama, ovisno o stilu koji sam stvarao u to vrijeme. Svaka od njih ima definiranu osobnost, a kao i muzika na njima, stalno evoluiraju. Što s emog uspjeha tiče, jedina tajna vezana za ostvarivanje ciljeva leži u nebrojenim satima rada i razvitka vještina, te strpljenju.
Koje su ključne smjernice tvoje etikete Odd? zašto si izabrao to ime – označava li se njime karakter izdanja? Prihvaćaš li demo snimke autora koji još nisu etablirani?
Odd je nešto drugačije, neuobičajeno, čak i čudno. Svi ti atributi definiraju filozofiju Odd izdanja. Tržište je prepuno etiketa, zato stvaramo nešto s karakterom, bez da ikoga kopiramo. Naravno, uvijek će se naći dodirnih točaka s drugim etiketama, ali nijednoj nismo pretjerano slični. Ne samo muzički, što je najbitnija točka, već niti po umjetničkom dizajnu. Što se demo snimaka tiče, trenutno ih ne prihvaćamo. Ne želimo se uplesti u hiperprodukciju, a zasad imamo dovoljno materijala nama bliskih autora.
Ako ostavimo muziku postrance, koje su ti strasti? Pružaju li neke od njih inspiraciju za tvoju umjetnost?
Druga mi strast leži u hrani i kuhanju. Obožavam provoditi vrijeme u kuhinji. Kao i sama muzika, to je način da pokažeš i pružiš ljubav, pa mogu pronaći puno sličnosti u načinu slaganja trake i u pripremi jela s brojnim sastojcima. Rado i vježbam. Pomaže u prikupljanju energije za gostovanja, neprospavane dane i noći itd.
Uskoro vrtiš na Električnoj Šumi! Jesi li upoznat sa scenom u našoj regiji?
Da! Jedva čekam! Vrtio sam triput u Crnoj Gori i tamo imam velike prijatelje. Ljudi kod vas su posebno entuzijastični i obožavaju plesati. Siguran sam da će večer na Električnoj Šumi biti sjajna!
Kako doživljavaš nastupe na takvim prekrasnim open-air lokacijama? Može li tako mehanička muzika kao techno rezonirati s planinskom divljinom?
Techno je savršen za svaku lokaciju! Treba nam samo dobar razglas i ekipu koja se spremila na dobar provod, a ukoliko je još i okolina prekrasna, to može pružiti istinski magično iskustvo. Kombiniranje prirode i techna uvijek donosi pobjedu.
Odaj nam ponešto o planovima i nadolazećim izdanjima. Podijeli s nama i svoju viziju razvoja techno scene!
Trenutno sam fokusiran na Drumcode i Odd Recordings, pa na njima možete očekivati novi materijal. Želim nastaviti uživati u onome što smatram najboljim poslom na svijetu. Teško je predvidjeti što bi se točno moglo dogoditi sa scenom, ali mislim da će sigurno rasti, pritom dosežući sve širu publiku.
Ramiro Lopez nastupa na 26.8. u planinarskom domu Svatovac iznad Lukavca u BiH, na trećem izdanju open-air eventa Električna Šuma, u režiji Stereo Sektor ekipe.
Uz njega vrte još i engleski velikani Spektre, dok domaće snage predstavljaju RanchaTek, Eduy, Alexander De Funk, Fulan Perez, Stantaylor, Incept, Aid Vehabović i Frankie NV.
Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 15KM  možete nabaviti kod ambasadora koji su navedeni na Facebook eventu ili šaljući privatnu poruku organizaciji Stereo Sektor, dok će cijena na ulazu iznositi 20KM.
Odlična prilika za izlet – neće vam naškoditi da udahnete malo svježeg planinskog zraka i protegnete tijelo uz kvalitetan elektronički zvuk!

Komentari