Mjerna stanica u Lukavcu

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Hasana Fehratovića i direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK Maide Mulić, zbog dovođenja u vezu jučerašnje povišene koncentracije suspendovanih čestica PM2,5 i mirisa amonijaka koji se nakon istjecanja ovim područjem, o događaju je obaviještena Federalna uprava za inspekcijske poslove.

U narednom periodu Uprava bi trebala utvrditi postoji li veza između jučerašnjeg zagađenja i aktivnosti svih privrednih subjekata iz njihove nadležnosti, a koji djeluju na području Lukavca.

Kako je istakao ministar Fehratović, „stanica za mjerenje kvaliteta zraka u Lukavcu je jučer već od 12 sati počela registrirati povećanje koncentracije ovih čestica u zraku i ta koncentracija je već u 14 sati dostigla svoj maksimum od 949,4 µg/m³. Do 17 sati koncentracija je pala na 724 µg/m³ i tada je došlo do začepljenja filtera na analizatoru što je zaustavilo dalje mjerenje“.

Podsjećamo do istjecanja amonijačne slane vode u krugu fabrike, prema informacijama Fabrike Sode  Sisecam Lukavac došlo je u 13 sati i 30 minuta.

Prema riječima direktorice Mulić, Zavod za javno zdravstvo tek je jutros obaviješten u vezi sa jučerašnjom situacijom u krugu „Sode“. „U razgovoru sa ministrom zdravstva i direktorom Doma zdravlja Lukavac dobili smo informaciju da u popodnevnim satima juče nije bilo povećanog broja osoba koje su se javljale tražeći pomoć, a u potencijalnoj vezi sa pomenutom situacijom. Što se tiče aero-zagađenja, ovaj period je karakterističan po učestalom javljanju pacijenata u Tuzli i Lukavcu u vezi sa alergijskim reakcijama i bronhijalnon astmom, tako da odgovorno mogu reći da od juče nije bilo pojačanog javljanja pacijenata u vezi sa aero-zagađenjem ili situacijom u krugu Fabrike sode u Lukavcu.

Kako ističe ministar Fehratović službenici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice su u toku današnjeg dana očistili filtere u stanici za mjerenje kvaliteta zraka u Lukavcu i ona danas od 10 sati već vrši satna očitavanja kvalitete zraka. „Trenutno stanje kvalitete zraka, prema očitanju u 13 sati, prema parametrima sumpor dioksida i azot dioksida je u granicama tolerantnih vrijednosti i odgovara kvaliteti čistog ili neznatno zagađenog zraka. Koncentracija suspendovanih čestica iznosi 189,3 µg/m³ i nešto je povišena, ali je u okvirima očekivanih vrijednosti za ovo doba godine“ rekao je ministar Fehratović akcentirajući da niti u Bosni i Hercegovini niti u Evropskoj uniji nisu definisane gornje granice niti referentne vrijednosti ovog parametra.

Ovim putem građanima je još jednom upućen apel da svoje kretanje vani u vremenu pojačanog zagađenja zraka svedu na minimum i da, koliko je to moguće, smanje korištenje putničkih motornih vozila.

Bportal.ba

Komentari