Udruženje „Snaga žena“, u okviru projektnih aktivnosti registrovalo je socijalnu zadrugu „Zelena mreža“. Programske aktivnosti se realizuju u 14 gradova u BiH. U aktivnosti psihosocijalne rehabilitacije, kao i ekonomske podrške i osnaživanja žrtava i preživjelih uključeno je više od 300 korisnika. Sam rehabilitativni proces podrazumijeva i dodjelu određene vrste materijalne podrške. Pristup Zelenoj mreži imaju svi uzgajivači sa područja Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi donirani su plastenici, manje mašine za rad na zemlji, solarne sušare, a i establirane su plantaže ljekovitog bilja. Uzimajući u obzir rezultate postignute kroz implementaciju navedenih aktivnosti sa korisnicima, stvorena je mogućnost da se poboljša trenutno stanje korisnika i stvori temelj za njihovo napredovanje.

Tim “Snage žene” je zbog ovakve situacije odlučio da realizuje projekat socijalnog poduzetništva koja za rezultat ima osnivanje opšte zadruge “Zelena mreža” . Zadruga “Zelena mreža” je osnovana u januru 2017. godine od strane Udruženja i cilj je osigurati otkup sirovine od korisnika, njihov angažman u procesu proizvodnje i distribuciju na tržište finalnih proizvoda. Drugim riječima, zadruga je pravno lice kroz koje naši korisnici mogu prodati svoju sirovinu, biti prisutni na sajmovima, stvoriti i unaprijediti svoje finalne proizvode i doći do tržišta za iste. Zadruga također brendira i promoviše te iste proizvode.
Od 30 naših korisnica se trenutno otkupljuje ljekovito bilje i oni su direktno uključeni u rad zadruge, ističu iz Zadruge.

Pristup Zelenoj mreži imaju svi uzgajivači sa područja Bosne i Hercegovine. Osim što se mogu povezati sa ostalim uzgajivačima, imaju mogućnost edukacije u skladu sa potrebama.

– Ekonomsko osnaživanje je produžetak radno – okupacione terapije koje Udruženje sprovodi duži niz godina. Ovaj vid terapije je veoma koristan jer okupira osobu, s ciljem da mu se očuvaju radne navike i sposobnosti ili formiraju nove, ukoliko su stare narušene traumom ili bolešću. Krajnji cilj ove terapije je i resocijalizacija, profesionalna i radna rehabilitacija osobe.

Projekti Udruženja su uglavnom finansirani od strane međunarodnih fondacija i donatora. Sektor ljekovitog bilja prepoznat je kao značajan. On zapošljava veliki broj siromašnog stanovništva.

– Zadruga “Zelena mreža” svoje poslovanje bazira na principu socijalnog poduzetništva, jer će ostvarena dobit biti reinvestirana u projekte “Snaga žene” i aktivnosti koje se provode sa korisnicima (psiho-socijalna, medicinska, pravna, i ekonomska podrška).
Korisnice ručno uzgajaju ljekovito bilje na malim površinama ( do jednog dunuma) bez upotrebe velikih mašina. To bilje otkupljujemo od korisnica po fair trade cijeni i tako im obezbjeđujemo sigurno tržište. Nakon toga se bilje pakuje u finalne proizvode, odnosno rinfuzne čajeve. Čajevi se dalje promovišu i distribuiraju. Cilj je poboljšanje socioekonomskog statusa, te kvalitete života naših korisnica i generalno smanjenje siromaštva u našoj društvenoj zajednici, ističu iz Zadruge.

Projekat „Cvijetna dolina“, realizuje se od 2007. godine. Osnovni cilj je pomoći korisnicima u psihološkom i socijalnom, ali i ekonomskom aspektu, odnosno obezbijediti brži psihološki oporavak i razrješenje traume nastale ratom, kao i pojačati socijalne mreže u povratničkoj regiji Srebrenice, te poboljšati ekonomsko stanje koje bi obezbijedilo bolje uslove za život, i uticalo na smanjenje siromaštva u regiji.
U ovaj dio projekta uključeni su korisnici koji su se opredjelili za proizvodnju i uzgoj cvijeća i ljekovitog bilja, kao i za proizvodnju povrća u plastenicima. Kroz ovu aktivnost korisnici su dobili plastenike, različite poljoprivredne mašine, sadnice ruža, lavande, ehinace i aronije, lukovice tulipana, te sjeme nevena, i druga sjemena.

Početni asortiman uključuje:
– nekoliko vrsta prirodnih sokova (jabuka, kruška, aronija)
– tri vrste čaja (suhi cvijet nevena, suhi cvijet lavande i suhi list aronije)
– ukrasni jastučići i vrećice punjene lavandom i prirodnom vunom

Sektor ljekovitog i aromatičnog bilja je jedan od najbrže rastućih u Bosni i Hercegovini. BiH ima čitav niz komparativnih prednosti u odnosu na okruženje. Prije svega povoljni klimatski i geografski uslovi, prirodni resursi te duga tradicija sakupljanja ljekovitog i aromatičnog bilja predstavljaju osnovu za još snažniji razvoj i novo zapošljavanja u ovom sektoru. Pored toga plantažna, ručna i ekološka proizvodnja nekih rijetkih vrsta bilja može da favorizuje našu zemlju na evropskom tržištu proizvođača ljekovitog bilja.

 

 

Komentari