Unatoč sve oštrijim kaznenim mjerama, iz godine u godinu pogoršava se stanje sigurnosti u saobraćaju na putevima Tuzlanskog kantona. Uzrok tome je najvećim dijelom nemar učesnika u saobraćaju. U Ministarstvu unutrašnjih poslova TK-a, stoga, sve više rade na prevenciji. 

Tokom 2017. na području TK-a zabilježene su 2.984 saobraćajne nezgode, što je za 3,3% više u odnosu na prehodnu godinu. Ono što još više zabrinjava je da se značajno povećava broj smrtno stradalih osoba. Prošle godine je tako na cestama TK život izgubilo 46 osoba, a najalarmantnije stanje je na području općine Kalesija, gdje je samo u posljednja sva mjeseca poginulo sedam osoba.

“To je povećanje za 19,4% u odnosu na 2016, kada smo imali 36 smrtno stradalih osoba. Broj osoba s teškim tjelesnim povredama je 205, što je povećanje za 8,5%, broj osoba s lakim tjelesnim povredama 1.740, što je povećanje za 1,2%”, navodi portparol Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a Izudin Šarić.

Uprkos aktivnom angažmanu pripadnika MUP-a TK-a i sve represivnijim mjerama prema nesavjesnim vozačima, prema statistčkim podacima i dalje je vodeći uzrok nesreća čovjek.

“Glavni krivac u 95% saobraćajnih nezgoda je vozač, što zabrinjava jer samo 5% otpada na tehničku ispravnost vozila, vremenske prilike, odnosno neprilike, kao i putnu komunikaciju, koja je na području TK-a izuzetno loša”, kaže Šarić.

Stoga kao jednu od preventivnih mjera s dugoročnim ciljevima u MUP-u TK-a, zajedno sa JKP “Saobraćaj i komunikacije Tuzla” i osnovnim školama u Tuzli, provode akciju ” Školske patrole”.

“Zadnjih šest godina s djecom uzrasta 4. i 5. razreda radimo prevenciju, tj., svake godine obiđemo sve osnovne škole i učenici pređu praktični i edukativni dio kada su u pitanju saobraćajni propisi i zakoni o sigurnosti saobraćaja”, ističe Nedžad Malikić, uposlenik JKP «Saobraćaj i komunikacije Tuzla».

Iz MUP-a, također, pozivaju sve zainteresirane da im se priključe i svojim idejama i projektima doprinesu prevenciji sigurnosti u saobraćaju.

Komentari