Međunarodna nevladina organizacija World Vision  počinje implementacije projekta “Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH” koji finansira Evropska unija, a tim povodom posljednji dan novembra iskorišten je za sastanak sa predstavnicima medija koji djeluju na području općina u kojima će biti implementiran projekat.

Inače, u pitanju je dvogodišnji projekt koji ima za cilj osigurati ekonomsku i socijalnu podršku za 200 žrtava mina i njihovih porodica u BiH. Projekt će biti implementiran u minama ugroženim općinama među kojima je Općina Lukavac i još 10 općina: Stanari, Doboj, Zvornik, Konjic, Čajniče, Velika Kladuša, Bihać, Bosanska Krupa, Donji Vakuf i Travnik.

Današnji događaj u Tuzli, “Ručak s medijima”  predstavlja jedan od ukupno tri planirana, a za cilj ima komponentu podizanja svjesnosti koja će se odnositi na rad s medijima u cilju kvalitetnijeg izvještavanja o statusu, doprinosu i sposobnostima žrtava mina.  Specifični cilj projekta je doprinjeti socio-ekonomskom osnaživanju i društvenoj integraciji žrtava mina i njihovih porodica u 11 minama ugroženih općina u BiH:  Čajniče, Zvornik, Konjic, Travnik, Donji Vakuf, Doboj, Lukavac, Stanari, Velika Kladuša, Bihać i Bosanska Krupa.

“Uvažavajući ključni značaj medija u informisanju javnosti o pitanjima problema mina i statusa žrtava mina, odnosno osoba sa invaliditetom, jasno je da je poboljšanje društvenog položaja ove grupacije građana direktno povezano sa poboljšanjem njihove pozicije u medijima.  U tom smislu, želimo predstavnike medija iz Tuzle, Zvornika, Lukavca i Doboja detaljnije upoznati sa značajem i ciljevima projekta te podsjetiti na određene apsekte izvještavanja i predstavljanja žrtava mina i osoba sa invaliditetom”, kazao je Amir Mujanović, projekt menadžer.

Ukupna vrijednost projekta je 388.830 eura, a finansiraju ga Evropska unija u iznosu od 90 posto i World Vision Austria i ugrožene općine u iznosu od 10 posto.

Izbor korisnika započeo je objavom javnog poziva koji je postavljeni na oglasnoj ploči ugroženih općina, a World Vision će, zajedno sa Organizacijom amputiraca UDAS iz Banjaluke i u saradnji sa ugroženim općinama i BHMAC-om, podržati izabrane korisnike da poboljšaju svoje vještine u upravljanju malim biznisom, nabaviti opremu za njihove biznise, te im pružiti stručno tehničku podršku u razvoju njihovih biznisa.

Komentari