U ime Federalnog kriznog štaba javnosti su se  obratili član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

 

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je iznio statističke podatke te je tako u 24 sata testirano 520 osoba od kojih je 33 pozitivnih na Covid-19. Ukupno je testirano 16.265 uzoraka, a pozitivno je 891. I dalje je više zaraženih žena nego muškaraca.

Po kantonima to izgleda ovako: HNK – 247, ZDK 172, KS 112, USK 90, ZHK 84, TK 81, Kanton 10 41, SBK 40, BPK 21 i Posavski kanton tri.

Od 48 pacijenata koji su hospitalizirani, na respiratoru je njih pet.

Sa današnjim danom u FBiH evidentiramo 315 oporavljenih, a u protekla 24 sata ozdravilo je njih 13.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, imajući u vidu novonastalu epidemiološku situaciju u FBiH,  jutros  održao sastanak i pripremio set mjera uoči prvomajskih praznika.

“Pandemija još uvijek nije gotova. Na to već neko vrijeme upozoravamo građane. Prijedlog Kriznog štaba je da se za prvomajske praznike, tačnije 1. 2. i 3. maja, zabrani kretanje osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, te da se u istom periodu zabrani kretanje nakon 20.00 sati. Gledajući dešavanja u proteklim vikendima, smatramo da bismo veoma teško kontrolisali okupljanja, jer bi sigurno veliki broj ljudi izašao iz svojih domova i to bi moglo negativno utjecati na epidemiološku situaciju. Smatramo da je to nepotreban rizik”, objasnio je Čerkez.

Očekuje da će sredinom naredne sedmice biti donesena i odluka da trgovine na veliko i na malo počnu raditi.

“Želimo da se život vrati kroz te trgovine. Neophodno je uspostaviti kontrolisane tokove života.Očekujemo da će se tada povući i mjere zabrane kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, ali mnogo toga će ovisiti o građanima i od njihovog poštivanja ili nepoštivanja mjera za suzbijanje pandemije”, rekao je Čerkez na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija.

Na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako je rečeno,  uspostavljena je platforma za samoprocjenu zdravstvenog stanja građana.

“Cilj platforme je edukacija stanovništva o prepoznavanju simptoma koronavirusa, a tu su i akcije koje trebaju poduzeti u slučaju pojave simptoma”, dodao je Čerkez.

Čerkez je kazao da se osim prvomajskih praznika razmatralo i stanje za naredni period, svjesni da će doći do određenih pikova i trendova okupljanja mi moramo na odeđen način uspostaviti živo. Stoga neke od preporuka koje su razmatrane uključuju ponovno otvaranje trgovina na veliko i malo, kao i poziv menadžerima zdravstvenih institucija da uspostave bolju mogućnost dolaska u zdravstvene ustanove.

Predloženo je otvranje malih i odvjetničkih obrta uz naravno poštivanje propisanih mjera u tim radnjama. O ovim popuštanjima mjera razgovarat će se naredne sedmice.

Komentari