Foto: Arhiv (Tip.ba)
Foto: Arhiv (Tip.ba)

Iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona navode da se današnja situacija sa vodostajem rijeka i hidroakumulacijom jezera Modrac smirila u odnosu na prethodni dan, kada je zabilježen porast, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Prema riječima  Saliha Straševića iz Operativnog centra KU CZ Tuzlanskog kantona, hidroaukumulacija na Modracu u petak je bila 199,69 metara nad morem i približila se tački prelijeva od 200 mnm.

”Međutim, jutrošnje mjerenje pokazalo je da je došlo do pada vodostaja za sedam centimetara, pa sada iznosi 199,56 mnm“, navodi Strašević. U blagom porastu je i rijeka Jala, čija je visina jutros u sedam sati u Tuzli iznosila 59 centimetara. Iako je to nešto manje u odnosu na stanje prije nekoliko dana Jala je nakon kratkotrajnog opadanja uslijed kiše ponovno počela da raste.

Obilne kišne padavine tokom jučerašnjeg dana dovele su do porasta vodostaja rijeka širom BiH, a kada je riječ o Tuzlanskom kantonu najgora je situacija zabilježena na rijeci Spreči u Gračanici.

“Na Karanovcu vodostaj je u petak bio 338 centimetra zbog čega je bilo poplavljeno nekih pedesetak hektara priobalnog zemljišta. Situacija se danas smirila u odnosu na jučerašnju. Ne očekujemo veće probleme što se tiče poplava, jer i vremenska prognoza govori da će kišne padavine stati i da ide period hladnijeg vremena. Trenutno je u Gračanici poplavljeno oko 40 hektara priobalja“, kazao je Salih Strašević iz Operativnog centra KU CZ Tuzlanskog kantona.

Komentari