Ilustracija
Ilustracija

Građani i građanke Lukavca već godinama imaju problem sa kvalitetom vode iz gradskog vodovoda iako je plaćaju kao pitku. U posljednje vrijeme taj problem je izražen, a nadležni ništa ne čine osim što prebacuju odgovornost sa jednih na druge, dok građani ispaštaju.

 

“Prošao je mjesec dana otkako smo svjedoci neprijatnog mirisa vode iz gradskog vodovoda. Decenijama trpimo brutalno nasilje kompanije GIKIL koja je uzrok tom mirisu, ali i distributera koji nam isporučuje vodu lošeg kvaliteta i naplaćuje je kao pitku. Odgovornost snosi i Općina Lukavac koja bi trebala da brine o zdravlju svojih građana. Građani u strahu koriste vodu u bilo koje svrhe jer se ne zna uzrok neprijatnog mirisa, a nadležni se ne obraćaju po ovom pitanju. Navikli smo da je voda čudne boje, a sada smo dobili i miris. Kada ne znaju sami, pozivam Općinu Lukavac da nadležne inspekcije obave analizu i građane obavijeste o rezultatima. Moramo znati šta je uzrok ovog onečišćenja i kakve su posljedice po zdravlje građana. Također, predlažem da se izvrši obustava distribucije ove vode, dok se ista ne dovede barem u stanje vode za tehničku upotrebu” poručila je  Belma Ibrahimović iz Naše stranke Lukavac.

U proteklim danima dobili nekoliko upita od strane čitalaca portala Lukavacki.ba sa sugestijom da se pozabavimo problematikom “ružnog i neugodnog mirisa” vode iz gradskog vodovoda  te smo tim povodom 29. septembra 2020. godine  kontaktirali JP Rad Lukavac sa molbom  da  iznesu svoje objašenjenje o pomenutoj problematici, međutim reakcije iz ovog preduzeća još uvijek nema.
 
Ružan miris vode gradskog vodovoda u Lukavcu  je pojava koja traje više od mjesec dana.  Smatramo da javnost i potrošači  zavređuju objašnenje i poznavanje uzroka te pojave. 
 
Navedena pojava je samo jedna u nizu mnogih koje se tiču vodosnabdjevanja, a ukazuju na potpunu nebrigu onih čiji je zadatak da obezbjede uredno i kvalitetno vodosnabdjevanje građana i upute objašnjenja i izvinjenja istima onda kada  ono ne postoji ili je nekvalitetno. 
 
Kod nas jeste nekvalitetno do nivoa neupotrebljivosti čak i za sanitarne svrhe. Nadati se je da ćemo svako sa svoje strane, građanski i medijski, potaknuti nadležne na hitnu intervenciju, izvinjenja i objašnjenja pomenute situacije.

Komentari