Ovih dana smo svjedoci odluke Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja  Tuzlanskog kantona da se cijena zdravstvenih markica sa dosadašnjih 20 KM poveća na 25 KM, s izuzetkom djece i mladih do 18 godina starosti, poručuju iz Naše stranke putem saopštenja za javnost koje je dostavljeno za Lukavacki.ba 

Ovim potezom  stvoreni su dodatni nameti onim kategorijama koje su odavno trebale da budu oslobođene plaćanja markica, a prije svega nezaposleni, penzioneri kao i osobe starije od 65 godina koje nemaju ostvarenih primanja, kao i mnoge druge ugrožene kategorije od djece i mladih koji su na redovnom školovanju, do ratnih i civilnih invalida.

Sve je ovo posljedica neusaglašavanja kantonalnih propisa sa federalnim odlukama i ovaj problem datira još od 2009. godine. Naša stranka je i ranije imala inicijative i prema Domu naroda i prema Vladi FBiH, ali nikada nije dobila odgovor. Preporuka je došla i od institucije ombudsmena, ali, nažalost, pomaka nije bilo.

„Ono što građani trebaju znati je činjenica da iza ovakve odluke o povećanju cijene stoji Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa SDA, a ne upravni odbor ZZO TK jer je Vlada TK ta koja daje saglasnost za njihova imenovanja. U cijeloj ovoj priči je još čudnije ponašanje koalicionih partnera  SBB-a  i SBiH koji su se ovih dana oglasili u vezi s ovom temom, a oni su dio vladajuće većine koja nije u dosadašnjem mandatu napravila pomak po ovom pitanju  jer su se opredijelili da je bitnije zadržati fotelje nego istrajati u nečemu što je za dobrobit svih građana“ – stav je člana Glavnog odbora Naše stranke Jasmina Alića.

Komentari