Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je, već od obračuna za mjesec mart, povećala iznose dječijeg dodatka. Shodno ovoj izmjeni dječiji doplatak će umjesto 30 KM, iznositi 45,00 KM što je 4,97 posto prosječne plate u Tuzlanskom kantonu za 2021. godinu.

 

Istovremeno iznos dječijeg dodatka za troje i više djece utvrđen je u iznosu od 72,00 KM ili 7,95 posto prosječne plate u Tuzlanskom kantonu za 2021. godinu, umjesto 48 KM, koliko je iznosio za mjesec februar.

Pravo na ovaj dodatak imaju djeca iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7 posto prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz prethodne kalendarske godine.

Stvaranje preduslova za stipendiranje nadarenih učenika

Kako bi se stvorile pravne osnove za stipendiranje posebno nadarenih učenika, čime će se pristupiti ispunjenu još jedne od mjera najavljenih prilikom imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona, Vlada je  utvrdila prijedloge Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakona o izmjeni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju i Zakona o dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Kada je u pitanju srednje obrazovanje, predviđeno je da se osim stipendiranja posebno nadarenih učenika, mogu stipendirati i učenici deficitarnih zanimanja.

Ovim izmjenama i dopunama, također se, stvaraju i pretpostavke za donošenje propisa kojim će se kvalitetnije urediti prijem na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Danas utvrđeni prijedlozi izmjena i dopuna Zakona uputiti će se Skupštini TK na razmatranje i donošenje.

Komentari