Državni, kantonalni i općinski budžet vrlo je darežljiv prema bh. političarima pa se tako za njihovo finansiranje godišnje izdvaja više od 18 miliona maraka. Ipak, čini se da darežjivost nije obostrana, jer rijetki su oni koji se odriču svoje plate, paušala ili se odlučuju za ukidanje bilo kakve vrste finansiranja.

Međutim, svijetli primjeri postoje, a takav imamo Lukavcu, ali i općinama Olovo, Donji Vakuf, Visoko i u Zenici, gdje su predstavnici vlasti smanjili ili preusmjerili finansiranje političkih stranaka ili u potpunosti donirali svoj paušal.

Sulejman Brkić je kao vijećnik u općini Lukavcu poklonio svoj jednomjesečni paušal za finansiranje dječije kuhinje u Tuzlanskom kantonu, a ovaj primjer slijedio je i njegov kolega iz političkih klupa Vojin Mijatović koji je donirao 200 KM u iste svrhe.

Nažalost, Brkićeva inicijativa da svi predstavnici Općine Lukavac poklone svoj paušal za ovu kuhinju – nije uspjela. Njih 14 je bilo za ovaj prijedlog, dvoje protiv i 12 suzdržano.

– To je sve sitno što ja pokušavam i što radim od početka – rekao je Brkić za Interview.ba.

Podsjetio je i kako je još u svojoj političkoj kampanji obećao građanima da će cijeli paušal dati u rekonstrukciju sale Doma kulture u Poljicu koja se nije koristila 25 godina.

– To sam i uradio. Većinom svojim novcem i sa svojim prijateljima sam renovirao salu koja je prethodno bila „štala“. Nije se mogla ni koristiti, a nakon renoviranja, održana je i predstava za djecu, te danas salu koristi Udruženje mladih – rekao je Brkić.

Naveo je kako je očito da je mnogim političarima danas glavni razlog bavljenja politikom – novac.

– Kada bismo ukinuli sve paušale na nivou države, učinili bismo da se ljudi bave politikom zato jer žele. Tek tada bismo vidjeli najbolje ljude u politici, a danas su to, takozvani, laktaši u prvim redovima u gotovo svakoj stranci – rekao je Brkić.

A čovjek koji već šestu godinu svoju platu poklanja za stipendiranje studenata i đaka je načelnik Općine Olovo Đemal Memagić, koji je ujedno i vlasnik kompanije „Alma Ras“.

Kako je potvrđeno za Interview.ba iz Gradske uprave Zenica, 2016. godine je finansiranje političkih stranaka ovaj grad koštalo 150.000 KM. Vlasti su odlučile smanjiti ovaj iznos – jer se on ne može odmah ukinuti, tako da su političke stranke ove godine dobile 1500 KM.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf Naser Rujanac je za Interview.ba objasnio kako se formalno – pravna odluka o finansiranju političkih stranaka na posljednjoj sjednici povukla sa dnevnog reda.

Iz Općine Centar, Općine Novo Sarajevo i Općine Novi Grad o tome da li je bilo sličnih inicijativa te da li se slično presumjeravanje sredstava za finansiranje političkih stranaka planira i u glavnom gradu naše zemlje, nismo dobili, izuzev Općine Stari Grad.

Pojedine političke institucije i predstavnici vlasti zaista su spremni vratiti nazad zajednici dio onoga što im ona daruje, što bi i trebao njihov prvobitni cilj bavljenja tim poslom. S druge strane, političari koji čine većinu u BiH dokazuju da je njihov jedini i krajnji cilj bavljenja politikom profit.

Za doniranje vijećničkog paušala nije potrebna većina tokom sjednice Općinskog vijeća Lukavac, što je najbolje pokazao Sulejman Brkić, a preostaje da vidimo da li će njegov primjer slijediti ostali vijećnici.


Općinsko vijeće Lukavac 2016. godine

Izvor: Interview.ba

Komentari