U velikoj sali Centra za kulturu u Lukavcu večeras je održana druga po redu smotra vokalnih ansambala pod nazivom „Moj golube“.

Organizator manifestacije bile su članice Vokalnog ansamba „Doboščanke“ iz Donje Dobošnice, a učešće je, pored domaćina, uzelo pet ansambala i horova iz Tuzle, Gračanice i Lukavca.

-Manifestacija se održava u okviru obilježavanja Dana općine, te smo nastojale, da na ovaj način, damo svoju podršku i doprinos našem gradu Lukavcu. Željele smo da upriličimo jedno lijepo druženje, te da publika vidi, čuje i uživa u izvedbama ansambala iz drugih gradova. Ovo je revijalna smotra i trudit ćemo se da to pređe u tradiciju. Večeras smo većinom pjevali sevdalinke i naš cilj jeste da gajimo i čuvamo tu bosansku tradiciju, te promovišemo horsko pjevanje, a kroz ovo druženje, pokazati kako u jednom malom gradu može biti čitava Bosna, kazala je Amela Ibrahimović, predjednica VA „Doboščanke“.

Pozivu organizatora i ove godine odazvale su se članice vokalnog ansambla Aktiva žena iz Gornje Tuzle, a kako stiče Maida Mehmedović, predsjednica ansambla, prilika je ovo, pored druženja, i za uspostavljanje bolje saradnje među učesnicima.

-Mi se amaterski bavimo muzikom i to je više jedan vid druženja, ali svakako volimo da nastupamo. Mi smo i prošle godine došli na poziv domaćina i odatle jedna trajna saradnja između naših ansambala. Ovo je zaista, pored nastupa, jedno lijepo druženje , dodaje Mehmedović. Predivnim kompozicijama publici se predstavio i Ženski hor „Alegre“ iz Tuzle pod vodstvom prof. Renate Bagarić.

-Prije svega želim da se zahvalim organizatorima na pozivu i uvijek ćemo gledati da podržimo nešto što njeguje, prije svega, horsku muziku. Naš hor u ovom sastavu djeluje već dvije godine i broji 20 članica. Od dosadašnjih nastupa posebno izdvajamo četiri internacionalne nagrade na takmičenjima, od čega je najznačajnija zlatna medalja na „Majskim muzičkim svečanostima“ u Bijeljini, kazala je u svom obraćanju Bagarić.

Muzičkom dijelu programa predhodio je defile svih učesnika kroz grad a veče je, uz predivne izvedbe, protekla u opuštenoj atmosferi.


Učestvovali su: 1. Vokalni ansambl Aktiva žena, Gornja Tuzla 2. UKUD „Zvonko Cerić“, Tuzla 3. Ženski hor „Alegre“, Tuzla 4. Gradski vokalni ansambl „Arabeske“, Gračanica 5. Vokalni ansambl „Sevdalije“, Tuzla 6. Vokalni ansambl „Doboščanke“, Lukavac.

Komentari