Industrija uglja u Bosni i Hercegovini dovela je do visokog stepena zagađenosti vazduha, piše BBC, a prenosi B92.Nakon što su SAD odlučile da se povuku iz Pariskog klimatskog sporazuma, EU je predstavila svoje ideje i na putu je da postane lider u smanjenju emisije fosilnih goriva.

Međutim, kako piše BBC, neke zemlje na istoku, koje teže da postanu dio Unije, imaju problem s nivoom zagađenosti vazduha.Reporter BBC-ja Navin Khadka posjetio je Bosnu i Hercegovinu, gdje je industrija uglja dovela do visokog stepena zagađenosti vazduha.

Kako se navodi, mnogi se okreću nazad uglju s obzirom na to da je on jeftinija alternativa gasu iz Rusije, ali nivo zagađenosti vazduha alarmirao je građane.”U naselju Divkovići ljudi umiru i niko neće da ostane. To je slika kao u Černobilju. Kad uvečer otvorite prozore, čuješ kašalj ljudi, čuješ kad jauču od bolova”, kaže za BBC Goran Stojak iz Tuzle.

Bosna i Hercegovina je druga zemlja po redu po broju smrti uzorkovanih zagađenošću vazduha, odmah iza Sjeverne Koreje.Termoelektrana u Tuzli sagori tri miliona tona uglja svake godine, a toksični otpad izbacuje nedaleko od Divkovića, mjesta u kom živi Stojak.

“Zagađenje je toliko jako da se zimi ne mogu otvoriti prozori čak po 10-15 dana. Smrad se toliko osjeti, osjeti se kako ti u grlu čestice udaraju”, dodao je on.”Zarobljen” između deponije i termoelektrane, Goran strahuje za zdravlje svoje porodice.

Video pogledajte OVDJE

Komentari