Mališani Osnovne škole Lukavac Mjesto, danas su uživali u stihovima omiljenog dječijeg pisca, čika Šime Ešića. Druženje uz poeziju je dio programskog sadržaja tradicionalne manifestacije „Vezeni most“.

Djeca su zaista jedan krasan svijet, bolja polovina čovječanstva. U njih jedino imaa smisla ulagati energiju i „invenstirati“ u njihovo obrazovanje, odgajanje i stvaranje ambijenta u kojem će rasti, istakao je Ešić.

Recitujući stihove, onako kako samo čika Šimo zna i danas su izmamljeni dječiji osmjesi, ali i po koji stih.

-Ovo je bitan događaj za njih. Znam da će djeca koja su  danas ovdje uživala u kazivanju stihova našeg pjesnika biti zadovoljna. Vidimo i ovaj trenutak svečanosti i razdraganosti u kojem je jedan učenik izašao i slobodno govorio stihove pjesme koju je posvetio Šimi Ešiću. To je nešto što lukavačku obrazovno i kulturnu scenu obogaćuje, kazao je Mihad Sakić.

Ove godine se obilježava 15. jubilej ovog festivala, stoga ne čudi da su aktivnosti programski bogatije i ispunjenije.

-Festival je već upolovio svoj program. Otvorili smo i izložbu ilustracija Ane Grigorjev. To je jedna od značajnijih likovnih manifestacija, ne samo za Tuzlu, nego i za širi region. Jedino Vezeni most njeguje tu vrstu umjetnosti i svake godine jedan značajni ilustrator dođe i pokaže ono što je radio i na koji način vidi taj svijet. Osim toga, imali smo veče malih prinčeva. To je osam ljudi, dobitnika nagrade “Mali princ“. Bilo je čarobno. Promocija monografije vezenog mosta je centralno mjesto u ovogodišnjem 15-om izdanju. Ona je okupila i sakupila dokumente o svim dešavanjima, ljudima, učesnicima, idejama, programima. Svo to šarenilo koje je prošlo, a kojeg je bilo zaista mnogo. Bili smo svjesni toga tek kada smo počeli praviti ovu monografiju. Nije moglo stati na manje od ovih 336 strana, kazao je Ešić.

Gost ovog predivnog druženja u lukavačkoj biblioteci bio je i pjesnik Dušan Pop Đurđev.

Komentari