Udruženje “Veterani rata 212/222 Bosanske oslobodilačke brigade Gračanica, Lukavac i Doboj Istok”, ogranak Lukavac, zajedno sa općinskim delegacijama, predstavnicima boračkih udruženja i porodicama šehida obilježili su 23. godišnjicu formiranja ove brigade.

Povodom godišnjice ovog značajnog datuma, u 11 sati na Centralnom spomen obilježju u Lukavcu položeno je cvijeće i odata počast onima koji su svoje živote dali braneći domovinu.

Prisutnima se, ovom prilikom, obratio općinski načelnik Edin Delić ističući da se radi o brigadi koja je bila iznimno odgovorna i ostvarivala rezultate po najvišim vojnim standardima, a na koju Lukavčani svakako trebaju biti ponosni.

Meni je posebna čast i zadovoljstvo što se pripadncima 212 brigade mogu obratiti sa ‘dragi moji saborci’. Mi smo tokom proteklog rata imali teške i tragične situacije, a imali smo i velike vojne uspjehe kada su u pitanju borbe koje su vođene. Najznačajnije bitke u ovom regionu, posebno za našu općinu izdržala je upravo 212 birgada. To je brigada koja nije imala svoje položaje, koja nije držala linije i mi se jako dobro sjećamo Visa, Trepala, Skresca, Vijenca, Stambenih. Radilo se o jednici koja je bilo iznimno uvježbana, iznimno odgovorna i jedinci koja je ostvarila rezultate po najvišim vojnim standardima. – rekao je načelnik općine  Edin Delić.

“Naredbom komadanta štaba vrhovne komande 3.12.1993. godine osnovana je 212  Bosanska oslobodilačka brigada u sastavu Doboj Istok, Gračanica i Lukavac. Brigada je lakog tipa  zbog brze pokretiljivosti snaga, a do ’93. godine odbranili smo granice i formirali naše reone odbrane. Formiranjem 212 brigade teritorijalno smo bili zastupljeni na tri općine, a imali smo zadatak da dejstvujemo na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.” – kazao je jedan od boraca Senaid Alibašić koji je dodao da danšnji dan 212 brigade dokazuje da su borci Armije BiH nakon 23. godine napravili kuće, formirali porodice, dali političiarima granice države i došlo je vrijeme da borci vidje gdje smo mi sada. Rok političarima je bio 23. godine, a evo mi dolazimo na red da vidimo šta su to oni dosad radili gdje su bili, a gdje smo mi? 

Nakon polaganja cvijeća, održan je i historijski čas za učenike osnovnih škola “Lukavac Grad” i “Lukavac Mjesto”, a godišnjica formiranja 212/222 Bosanske oslobodilačke brigade prigodnim programom obilježena je i u općinama Gračanica i Doboj Istok.

Komentari