U četvrtak 12. oktobra, počeo je ovogodišnji tradicionalni vašar u Puračiću, jedan od najstarijih i najposjećenijih događaja u Bosni i Hercegovini.

Povoljne vremenske prilike razlog su velikog broja posjetitelja 156. po redu vašara, a gosti dolaze iz cijele BiH  i dijaspore. Već godinama, tačnije od davne 1824. godine, održava se vašar u Puračiću odrćava se 12. 13. i 14. oktobra.

Na brojnim vašerskim štandovima posjetitelji imaju raznovrsnu ponudu,a tokom tri dana koliko traje vašar, Puračić posjeti preko stotinu hiljada ljudi dobi od 7 do 77 godina. Šatori sa muzikom uživo atrakcija su za nešto starije goste dok djeca uživaju u šarenilu slatkiša i ringišpila.

Trgovci i ugostitelji na ovom starom narodnom skupu vide odličnu priliku da nešto zarade, a veliki broj posjetilaca posjeti vašar kako bi zaigrali kolo pod šatorom “Refkinih ahbaba” ili recimo degustirali razne specijalitete s roštilja i mezili neizbježan vašerski specijalitet: Janjetinu.

Svi oni koju su propustili posjetiti Puračić protekla dva dana, imaju priliku to da urade u subotu kada je treći, ujedno i zadnji dan vašera u Puračiću.

Tuzlanski.ba/ Foto: Tuzlarije.net

 

Komentari