Tradicija trgovanja, druženja i općenarodnog veselja uz muziku i bogatu gastro ponudu ovog dijela naše zemlje duga je 157 godina. Red mesa, red voća, red jeftine turske robe.Tako proteklih dana izgleda Puračić, gdje se održava tradicionalni vašar.

Tradicija trgovanja, druženja i općenarodnog veselja uz muziku i bogatu gastro ponudu ovog dijela naše zemlje duga je 157 godina, a i ove godine svoju ponudu posjetiocima nudilo je na stotine trgovaca.

Vašar u Puračiću predstavlja jedan od najstarijih događaja ovakve vrste u Evropi. Poznat i kao “bosanski Oktoberfest”, tokom tri dana i isto toliko noći okupi stotinu hiljada ljudi iz svih krajeva BiH, ali i dijaspore. Tradicionalno se održava od 12. do 14. oktobra, a približno okupi 150.000 posjetilaca.

U ova tri dana Puračić doslovno oživi, ulice su zakrčene ljudima, glavne ceste koje vode ovim malenim mjestom zatvorene su za saobraćaj, na štandovima prodavači iz cijele BiH prodaju sve, od igle do lokomotive.

Kilometarske kolone automobila

Svega nekoliko metara od glavne lukavačke raskrsnice zapadamo u veliku saobraćajnu gužvu.

Za razliku od svakodnevne nervoze koju možemo uočiti kod vozača dok čekaju u kolonama, učesnici u ovom slučaju laganim pritiskanjem papučice gasa se pomjeraju prema svom odredištu.

Nakon nepregledne kolone automobila na koju smo se već navikli, za oko nam zapadaju improvizovane table koje nas navode na privatna zemljišta koja su pretvorena u parking prostore.

Prava je ovo prilika i da lokalno stanovništvo zaradi po tri konvertibilne marke po vlasniku automobila. Upravo toliko ćete izdvojiti za parkiranje svog vozila.

Svega nekoliko metara od isključenja s magistralnog puta potpuno druga dimenzija. Zvuci, uglavnom narodne muzike dopiru sa svih strana, a na stotine posjetitelja na štandovima znatiželjno promatraju ponude.

 

Komentari