Vanredna sjednica OV Lukavac koja je zakazana na zahtjev općinskog načelnika Edina Delića održana je u subotu ujutro u sali PU Lukavac, a ista je završena nakon osam minuta, s time da su vijećnici SDA, sjednicu napustili nekoliko minuta ranije.

Inače, za  vanrednu sjednicu Općinskog  vijeća  Lukavac,  koja  se  održala, 31.03.2018 godine predložen je dnevni red:

  • Razmatranje Prijedloga i donošenje budžeta općine Lukavac za 2018. godinu s okvirnim planom budžeta za 2019. i 2020. godinu.
  • Razmatranje Prijedloga i donošenje  Odluke o izvršenju budžeta Općine Lukavac za 2018.godinu.

U skladu sa Poslovnikom o radu OV Lukavac, ovlašteni predlagač (op.a Edin Delić) sa dnevnog reda je povukao Prijedlog budžeta Općine Lukavac za 2018. godinu sa okvirnim planom budžeta za 2019. i 2020. godinu.

-Po zakonu i Poslovniku o radu OV Lukavac, vijećnici mogu ulagati amandmane na pojedine stavke prijedloga u određenom roku prije sjednice, a nadležne službe i načelik se izjašnjavaju o kompletnosti i prihvatanju amandmana. Očekivao sam da mi se prije sjednice dostave svi amandmani, kako bi se mogao izjasniti o istim. Danas je bio pokušaj da se amandami daju tokom sjednice, što može ugroziti budžet i dovesti do blokade, tako da jedino ispravno rješenje je bilo povući Prijedlog budžeta, rekao je Edin Delić za Lukavacki.ba.

Vijećnici Stranke demokratske akcije napustili su sjednicu prije nego je istu predsjedavajući Općinskog vijeća zaključi te su tako propustili čuti razloge povlačenje Prijedloga budžeta, ali razlog zakazivanje vanredne sjednice.

-Sjednica sazvana u kratkom vremenu zbog toga što do prije par dana nismo imali podatke u visini cijene i strukturi troškova opoziva koji je zakazan za 13. maj. Istina je da je Prijedlog budžeta trebao ići u redovnoj proceduri, ali da je predlagač opoziva uz prijedlog odluke uradio i njene financijske detalje pravovremeno, pojasnio je Edin Delić.

Na kraju, Delić je ponovo uputio poziv vijećnici SDA ali i ostalim vijećnicima da dostave amandmane u ponedjeljak, koji će, ako budu u interesu građana biti uvršteni.

-Na samoj sjednici sam pozvao, a činim to i ovaj put, vijećnike SDA  i drugih stranaka, koji su imaju amandmane, da ih dostave meni odmah u ponedjeljak u jutro, ali i da ih objave javno. Sve ono što predlože, a da je od interesa građana i što će popraviti sam budžet, biće prihvaćeno, završio je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Prema najavama, progašenje budžeta očekuje se u ponedjeljak popodne, a najkasnije utorak, 3. aprila 2018. godine.

Komentari