U Donjem Bistarcu kod Lukavca već godinama se okupljaju svake prve subote u decembru. Prilika je to za druženje i prezentaciju ljetine, običaja i kulture ovog kraja. Predadventno vrijeme koriste i kao pripremu za Advent u kojem će se odreći nekih navika i vrsta hrane. 

Obilje plodova zemlje nabolje oslikava bistaračka trpeza. Od raznovrsnih slanih jela poput sarme, slanih kiflica, uštipaka, pečenice, pršute, do raznovrsnih poslastica, štrudli, torti i kolača.Nisu izostale ni razne vrste pića, sokova, vina i likera domaće izrade.Lukavacki.ba

Uz domaću proizvodnju likera Bistarčani su vješti i u uzgoju grožda i proizvodnji vina. Zato su svojevremeno i razmišljali da ovo okupljanje bude u septembru kad je vrijeme za okupljanje, zajedničko trganje, berbu i pretvaranje grožđa u vino.

Osim što je ovo prilika za druženje kojeg je sve manje i prezentaciju ljetine, običaja i kulture ovog kraja iskorišteno je i za pripremu za Advent. Vrijeme u kojem će se odreći nekih navika i vrsta hrane.

Uz obilje hrane, lijepih razgovora i pjesme, ne čudi što, na tradicionalnom skupu u Donjem Bistarcu kod Lukavca, iz godine u godinu raste broj učesnika. Živi, zdravi i veseli bili i dogodine i družili se, poručiše na kraju Bistarčani.

 

RTVTK

Komentari