Odluka o imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona na čijem je čelu premijer Denijal Tulumović, nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom da na ministarskoj poziciji nemaju osobu iz reda Hrvata.

 

Ovo je mišljenje Ustavnog suda FBiH koje je dato na osnovu zahtjeva zamjenice fedralnog premijera Jelke Milićević.

Mišljenje Ustavnog suda FBiH tek je upućeno strankama u postupku, te će tek što ga zaprime stranke biti javno objavljeno na web stranici Suda.

Kako se doznaje, Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije BiH Jelke Milićević, za davanje mišljenja o ustavnosti odluke o potvrđivanju i imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona na sjednici, bez javne rasprave, koja je održana 5. maja ove godine, utvrdio je navedeno mišljenje.

Milićević je 17. oktobra 2019. godine podnijela Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade TK i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja sa Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi TK koji je donesen na temelju Ustava tog kantona.

Ustavni sud FBiH je navedeno mišljenje donio jednoglasno, a u obrazloženju mišljenja, iz prikupljenih dokaza jasno proizlazi da osporenom Odlukom u sastavu Vlade Tuzlanskog kantona, imenovane 20. jula prošle godine, participira 10 Bošnjaka, jedan Srbin i jedan član iz reda Ostalih, dok je premijer tog kantona iz reda bošnjačkog naroda.

Prema odredbama Ustavnog suda FBiH kao i Tuzlanskog kantona, te Zakona o Vladi TK propisano je da će konstitutivni narodi i priadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi TK i da će zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine.

S obzirom na činjenicu da u sastavu Vlade nema predstavnika jednog konstitutivnog naroda (Hrvata) to je Ustavni sud FBiH mišljenja da je sastav Vlade Tuzlanskog kantona prema osporenoj Odluci u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

Održana Konstituirajuća sjednica: Izborom predsjedavajućeg OV prekršen Ustav FBiH

Izvor: RTV Slon

Komentari