U prostorijama Općinske organizacije Crvenog križa/krsta Lukavac danas je organizovana još jedna uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Od ukupno 51 osobe koja se odazvala akciji, krv je moglo dati njih 41, dok deset osoba, iz zdravstvenih razloga, nisu mogli darovati krv. Prema riječima Kasima Softića, predsjednika ove organizacije, u odnosu na ostale općine Tuzlanskog kantona, općina Lukavac je među prvima po broju davalaca u odnosu na broj stanovnika.

-U okviru programskih aktivnosti, dobrovoljno darivanje krvi zauzima posebno mjesto kada je u pitanju naša Općinska organizacija. Mi iz godine u godinu postižemo sve bolje rezultate i baš protekle godine ostvarili smo najbolje rezultate u odnosu na ostale općinske organizacije, a očekujemo da se taj intenzitet dodatno popravi u drugom polugodištu, kazao je Softić. Inače, riječ je o 13. po redu akciji koju organizuje OO CKK Lukavac u 2017. godini, dok je u sklopu prethodnih, krv darovalo 447 davalaca.

Također, do kraja godine planirano je da se realizira još šest ovakvih akcija. Pored redovnih aktivnosti, treba istaći i to da će ekipe lukavačkog Crvenog križa uzeti učešće i u predstojećoj NATO terenskoj vježbi koja će se izvoditi na području Tuzlanskog kantona.

-Naša ekipa mladih učestvuje u izvođenju NATO vježbe koja se u septembru realizira na području jezera Modrac i to je jedna od naših značajnijih aktivnosti. Pored toga naše ekipe iz prve pomoći učestvovat će i na drugim terenima, u Tuzli i Živinicama, dodaje Softić.

Komentari