U  Planinarskom domu Svatovac u Poljicu danas je završena 9. međunarodna likovna kolonija Art kamp 2019. koja je okupila 30 umjetnika iz cijele BIH i Italije. Osim trodnevnog druženja, kolonija je imala za cilj stvaranje platforme za razmjenu umjetničkih ideja.

Italijan Stefano Cazati, restaurator po zanimanju i slikar u slobodno vrijeme, prvi put je u Bosni i Hercegovini. Razlog je njegovo učešće na tradicionalnoj Likovnoj koloniji u Lukavcu. Sa još 20 likovnih umjetnika i 10 glumaca i muzičara proveo je nezaboravna tri dana. Na odlasku sumirajući utiske, kaže, da bi vrlo rado došao i naredne godine.

-Do sada nisam poznavao Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da je u cijeloj zemlji lijepo kao što je ovdje. Ljudi su veoma dobri, ovo mjesto je lijepo, gostoprimstvo je na nivou, kao u Italiji, možda i veće nego u Italiji, -istakao je Cazati.

Zahvaljujući gostoprimstvu i dobroj organizaciji iz Ljubuškog je sa porodicom na Lukavačku koloniju stigla i slikarka po profesiji Tamara Herceg. Kaže, da drugačije ne bi ni mogla, jer je mlada mama. Ističe, kako je od prvog dana imala dobre uslove za rad, kao i divno druženje, te da se nada da će i naredne godine biti ovdje.

Upravo je učešće mladih i akademski obrazovanih umjetnika posebnost Likovne Kolonije na Svatovcu kod Lukavca. Njima je ovo i odlična prilika za upoznavanje i očuvanje likovne bh scene, kaže mostarski umjetnik Željko Koren.


Djela nastala na Koloniji bit će izložena u septembru na Dan Općine Lukavac.

Komentari