Sport je sve. Karate je ljubav, a borba je spas. Treniranjem neke borilačke vještine, neovisno o spolu, otvara se mogućnost sopstvene odbrane, spremnosti tijela da refleksivno djeluje i reaguje na sve što može imati negativne posljedice. Karate kao sportska disciplina iziskuje mnogo treninga, rada na samom sebi i u konačnici predanost u borbi.  

Prilikom  posjete KK „Sensei“ Turija vidjeli smo uzbuđenost kod mališana pri polaganju za pojas ili ljestvicu više. Zadovoljstvo je promijeniti njegovu boju, a još veće u klub donijeti koju medalju, kako sa državnih, tako i inostranih takmičenja.

Ona prvo na što utječe je spremnost odbrane, gard stav, a na početku treniranja mjeri se pojasevima i njihovim bojama. Dostići crni pojas, eh, to je san svakog polaznika u školu borilačkih vještina.

Trenutno radi sa šest sekcija: Turija, Dobošnica, Gnojnica, Poljice, Prokosovići i Lukavac. Na ovaj način klub želi omogućiti bavljenje ovim sportom djeci sa čitavog područja opštine Lukavac i trenutno broji oko 120 članova svih uzrasnih kategorija i oba spola.

Oni važe za jedan od trofejnijih klubova sa područja Tuzlanskog kantona.

Osnovan je još 2003. godine, i do sada su osvojili 4.800 medalja, od kojih je 1657 zlatnih,  1405 srebrnih i 1738 bronzanih medalja.

Na državnim i federalnim prvenstvima i kupovima BiH osvojeno je 505 medalja od čega 174 zlatnih, 137 srebrenih i 194 bronzanih medalja.

Učestvujući  u karate ligi 2011.-2012., ženska seniorska ekipa KK „Sensei“  zauzela je 1. mjesto, dok je  isti rezultat ostvarila ženska juniorska ekipa.

Nastupajući kao reprezentativci BiH, na svjetskim, evropskim i balkanskim prvenstvima takmičari kluba osvojili su 17 medalja: 2 zlatne, 8 srebrenih i 7 bronzanih medalja, priča trener Mehmed Halilović.

U dosadašanjem periodu klub je odškolovao 11 sudija ( Indira Ahmetović, Azra Ajanović, Selma Kovačević, Adin Osmanović, Aldin Osmanović, Nizama Karić, Lejla Softić, Emina Muranović, Adela Memić, Neira Burgić i Lejla Mešanović ), 13 trenera ( Mehmed Halilović, Selma Kovačević, Lejla Softić, Adin Osmanović, Alma Frkić, Adela Memić, Sead Husarkić, Adis Husarkić, Dževada Kišić, Neira Burgić, Damir Mušić, Dženana Šiljegović i Sanel Talović), 35 majstora karate sporta:

III DAN

Lejla Softić, Dževada Kišić

II DAN:

Selma Kovačević, Adin  Osmanović, Adela Memić, Emina Muranović, Alma Frkić, Adis Husarkić, Sead Husarkić.

I DAN

Azra Ajanović, Senad Čeliković, Armin Džambić , Neira Burgić, Maida Delmanović, Nizama Karić, Osmanović Aldin, Armin Ajanović, Alma Burgić, Damir Mušić, Dženid Dautović, Amila Kovačević, Sabrina Džaferović, Alen Jašarević, Amra Selimović, Belma Malagić, Suada Husić, Alma Mujkić, Admira Selimović, Lejla Mešanović, Dženana Šiljegović, Elma Frkić, Amila Softić, Edin Karić, Ismet Jašarević i Haris Huskić.

Takmičari KK Sensei Turija se redovno nalaze među izabranim najuspješnijim sportistima opštine Lukavac, tako je bilo i za 2016. godinu, kada su za njihov klub, titule najuspješnijih sportista osvojili:

– Muhiba Mejrić – izabrana među perspektivne sportiste,

– Merima Mehmedović – zauzela je 3 mjesto u kategoriji pioniri,

– Dženana Šiljegović – zauzela 2 mjesto u kategoriji kadeta,

– Amila Kovačević – proglašena najuspješnijim seniorom opštine Lukavac, dok je

– ženska seniorska ekipa KK “Sensei” (Lejla Mešanović, Alma Frkić i Emina Muranović) zauzela  3. mjesto među najuspješnijim ekipama opštine Lukavac.

U prvoj polusezoni klub je nastavio nizati uspjehe, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.Nastupili su  na 11 međunarodnih turnira širom BiH, u Sarajevu, Tuzli, Gračanici, Bugojnu, Novom Travniku, Srebreniku, Vogošći, Usori, Živinicama, Ilijašu i Doboj Istoku,  na kojima su takmičari KK Sensei osvojili 130 medalje od čega 32 zlatne, 35 srebrenih i 63 bronzane.

Potvrdu uspješnog rada i postignutih rezultata u prvoj polusezoni dala je Dženana Šiljegović koja je kao član kadetsko-juniorske ekipe  “Federacija BiH” nastupila na 15. Evropskom karate prvenstvu za regije, te sa kolegicama iz ekipe osvojila 2 mjesto.


Konkurencija je bila jako velika. Predstavljala sam regiju FBiH, sa još četiri kolegice. Na tom prvenstvu smo uspjeli ući u finale. Nažalost, u finalu smo izgubile od predstavnica iz Turske, kazala nam je karatiskinja Dženana Šiljegović.

Ona dodaje da je sam poziv na prvenstvo, kao reprezentativac Bosne i Hercegovine, veliki uspjeh.
-Ovo je bilo veliko iskustvo. Jedno je od najjačih prvenstava na kojem sam do sad bila. Postati viceprvak Evrope je velika stvar, priča Dženana.
Trener Halilović ističe da je prezadovoljan dosadašnjim radom kluba. Djeca su pokazala interes, stekla znanje i osvajala medalje. Posebno raduje činjenica da u svemu tome imaju neizmjernu podršku roditelja. Prilikom posjete klubu, oni nisu krili oduševljenje interesa mališana da se bave karateom, ali i vidljivom profesionalizmu trenera.
Na kraju nam  ostaje da lukavačkim karatistima poželimo sreću i uspjeh u narednim takmičenjima. Oni su ponos Lukavca, a trofeji tragovi rada koji će se pamtiti za sva vremena.

Komentari