Jučer je u kabinetu općinskog načelnika,  održan sastanak načelnika Edina Delića i predstavnika Željeznica FBiH u vezi realizacije projekta izgradnje novog prelaza preko Petraka.

Prvi sastanak na ovu temu održan je prije dva mjeseca i već ovih dana će doći do realizacije projekta, koji će omogućiti znatno sigurniju, udobniju, ali i bržu vožnju na dijelu ove putne komunikacije.

„Općina Lukavac i Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, zajednički realiziraju projekat, nakon što smo identificirali problem ulaza u grad, kod pružnog prelaza kod Petraka, koji je najfrekventniji pružni prelaz u Bosni i Hercegovini, vrlo brzo će biti postavljeni novi moderni gumeni prelazi. To će biti tehnički najmoderniji prelaz preko pruge, tako da će vožnja preko njega biti znatno udobnija, ugodnija, realizacija će trajati oko dvije sedmice, biće zaustavljanja saobraćaja, biće obilazaka i zbog toga molim građane za strpljenje, jer kad to završimo, itekako će biti vrijedno truda. Što se tiče dinamike radova, oni će početi nakon što se završi sajamska manifestacija „List“. Na sastanku razrađujemo tehničke detalje i nadam se da se ništa neočekivano neće dogoditi“.

„Ovo je nastavak sastanka koji se desio prije dva mjeseca kada smo razgovarali o poboljšanju komunikacije i smanjenju zastoja na pružnim prelazima u Lukavcu. Željeznice Bosne i Hercegovine su kupile najsavremeniji putni prelaz koji će biti ugrađen uz Petrak. Danas smo tu da dogovorimo dinamiku i način ugradnje.

Putna komunikacija koja vodi od Petraka do autoputa Tuzla – Doboj, će 4-5 dana biti u potpunosti zatvorena i zbog toga otvaramo putnu komunikaciju prema fabrici Sisecam soda.

Cilj sastanka je da se dogovorimo kada počinjemo sa radovima, kako bismo napravili nešto što će trajati narednih 50 godina.To će biti najsavremeniji pružni prelaz u Evropi. Postavićemo betonske pragove koji imaju vječni rok trajanja, mijenjamo šine, postavljamo najsavremenije, konstrukcija koja će doći između asfaltnog puta i šina je gumirana konstrukcija 17 cm debljine, prilagođena svim osovinskim opterećenjima. Protok saobraćaja će biti ubrzan. Vrijednost  investicije je cca 75.000 KM.

Radove će izvesti radnici  Željeznica, koji su potpuno osposobljeni za te poslove, s tim što će dio asfalta uraditi firma koja bude angažovana od strane Općine Lukavac. Po našim proračunima zastoj pruge će biti 7 sati, mi smo se za to pripremili, kako bi što kraće trajao zastoj na pruzi kojom se prevozi ugalj za Termoelektranu i obavlja saobraćaj na relaciji Tuzla – Doboj i obrnuto“, kazao je Zuhdija Salihović, direktor za infrastrukuru u JP ŽFBiH Prometno poslovnog područja Tuzla.

Komentari