U cilju promocije dosadšnjih aktivnosti, kao i informisanja i afirmacije publike, polaznici Dramskog studija, Lukavac uskoro počinju sa realizacijom radijske emisije za djecu u okviru programske šeme Radio-televizije Lukavac.

Prva emisija emitovat će se u nedjelju, 18.3.2018. godine u popodnevnom terminu, gdje će lukavačka javnost imati priliku da uživa u raznovrsnim kulturno-zabavnim sadržajima.

-Obzirom da imamo prostor, resurse, kvalitetne ljude i podršku, mi smo došli na ideju da programsku šemu Radio-televizije Lukavac obogatimo sa različitim kulturno-zabavnim sadržajem , tako da ćemo svake nedjelje u terminu od 16 do 22 sata imati medijski prostor gdje ćemo se slušateljima približiti, doći u njihove domove sa dječijim programom, te govoriti o pozorištu, pozorišnoj predstavi, kulturi i promovisati naš projekat, a s ciljem odgoja i afirmacije publike te oživljavanja pozorišta i pozorišne umjetnosti u ovom gradu, kazao je Damir Mahovkić, umjetnički voditelj studija.

Dramski studio u Lukavcu osnovan je u novembru prošle godine i predstavlja besplatan edukacijski program,a danas broji oko 40 polaznika raspoređenih po uzrasnim grupama. Program je namijenjen osnovncima, srednjoškolcima, studentima i mladima od 6 do 26 godina sa kojima vrijedno rade umjetnički voditelji, Samed Alić, magistar umjetnosti i glumac, te Damir Mahovkić, diplomirani producent.

Jedna od polaznica starije grupe ovog studija, Irma Kurtić, ističe da je ovo prilika za djecu i mlade da pokažu svoj talenat kroz ovaj vid umjetnosti.

-10. februara smo imali prvu javnu prezentaciju Dramskog studija dok ćemo u maju imati i premijeru naše predstave. Jako je zabavno i ovo je zaista nešto što je bilo potrebno u Lukavcu, pogotovo za one koji žele da pokažu svoje talente. Inače, planirala sam upisati Akademiju dramskih umjetnosti i ovo mi je ujedno i hobi i prilika da kvalitetno iskoristim svoje slobodno vrijeme, ističe Kurtić.

Ovim projektom, u saradnji sa JU Radio-televizija Lukavac, nastojat će, kažu, da opravdaju svoj osnovni cilj a to je da se izazovu određene promjene u kulturološkom smislu, odnosno, da rade na unapređenju pozorišne umjetnosti u Lukavcu.

U narednom periodu očekuju ih i pripreme za predstavu koja će, na velikoj sceni Centra za kulturu, biti premijerno izvedena u maju ove godine. Također, zbog velike zainteresovansti za ovaj projekat, planiraju održati i audiciju za građanstvo od 26 pa sve do 70 godina starosti, a za sve one koji se žele okušati na “daskama koje život znače”.

Komentari