U kabinetu  načelnika dr.sc. Edina Delića održan je sastanak povodom Projekta uređenja korita Jale, odnosno problema imovinsko-pravne prirode sa nekolicinom vlasnika parcela duž trase Jale.

Sastanku je prisustvovalo nekoliko vlasnika spornih parcela, Općinski načelnik, savjetnik Općinskog načelnika, Općinski pravobranilac, kao i šef Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Općina Lukavac je tokom proteklih gotovo dvije godine poduzela niz aktivnosti na realizaciji generacijskog projekta regulacije vodotoka Jale i Turije. Osim osiguranja finansijskih sredstava iz fondova EU, veliki dio posla odnosio se na eksproprijaciju zemljišta koje će biti zahvaćeno radovima.

Tema održanog sastanka bili su problemi na koje je naišla Općina Lukavac u vezi sa potpisivanjem nekoliko spornih ugovora sa nekolicinom vlasnika parcela u postupku eksproprijacije zemljišta. Pojavila su se dodatna pitanja i zahtjevi pojedinih korisnika. Kako je istakao Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić, iako ima i opravdanih pitanja i zahtjeva, nema vremena za bilo kakve korekcije jer je vremena vrlo malo i naknade mogu biti isplaćene samo po elementima koji su ranije dogovoreni sa vlasnicima.

Općina Lukavac neće moći pristupiti realizaciji projekta sve dok i posljednji vlasnici parcela na trasi toka ne potpišu konačne ugovore.

Situacija je takva da bilo ko od vlasnika parcela može praktično blokirati čitav postupak i da sredstva za ovu namjenu praktično propadnu, odnosno da se vrate u fondove EU.

Ovom prilikom, Općinski načelnik je istakao da bi do 25.jula trebalo biti sve riješeno kako bi se investitoru mogla poslati obavijest da su imovinsko-pravni odnosi riješeni. Dalje je dodao da Općina nije mogla isplaćivati bilo koga dok svi vlasnici ne potpišu saglasnost.

„Danas smo se sastali da to saopštimo građanima, da apelujemo i zamolimo ih da dođemo do ljudi, da pokušamo ove papire srediti jer neće ova generacija više dobiti priliku kakvu imamo danas. Ukoliko to uspijemo završiti, novac je već na računu za eksproprijaciju i mi ćemo odmah krenuti u plaćanje cjelokupnih iznosa. Ako bilo koji od ovih vlasnika parcela odbije potpisati saglasnost mi nećemo moći krenuti u realizaciju projekta. Propustiti ćemo šansu. Ovaj novac koji ćemo izgubiti, koji nećemo realizirati, neće više biti u mogućnosti da se ponovo povuče. Tako bi nam još jedna historijska šansa propala. Na meni je velika odgovornost ali i čast ako se ovaj projekat uspije realizovati“, rekao je ovom prilikom gospodin Delić.

Ukoliko bi ovaj projekat uspio, vrlo brzo bi se pristupilo realizaciji projekta izgradnje mosta preko Jale, što je svakako interes šire društvene zajednice.

Općinski načelnik je ovom prilikom apelovao na sugrađane da shvate koliko je važno za MZ Bistarac ali i općinu Lukavac da ovaj projekat uspije i da nikako ne bismo trebali propustiti ovako dobru šansu.

Općina Lukavac

Komentari