Općinski odbor Naše stranke Lukavac oglasio se nakon što su nadležne općinske službe ponovo postavile prethodno uklonjene pijačne tezge u ulici Kulina bana, u blizini Gradske pijace.

“Postupak općinskih organa na čelu sa novim načelnikom doživljavamo i kao prihvatanje nekih naših inicijativa koje smo pokrenuli još prije lokalnih izbora. Nadamo se da je ovo početak mnogo ozbiljnijeg posla na ukupnom prostorno-urbanističkom uređenju cijele općine, a posebno područja grada čiji je prostor izložen najvećem stepenu devastacije. Stoga smatramo da je krajnje vrijeme da pijačne tezge sa više lokacija u gradu budu uklonjene i postavljene na za to predviđeno mjesto”, rekli su u Našoj stranci u Lukavcu.

“Prethodna vlast nije na adekvatan način bavila ovim problemom i sedmičnu pijacu je premjestila na prostor zelene površine pored JKP “RAD”. U isto vrijeme, Gradska pijaca je obesmišljena jer su vlasti tolerisale pijačne tezge na zelenim i pješačkim površinama u gradu. Nije dobro što načelnik najavljuje da će se ponovo dozvoliti postavljanje tezgi u blizini Gradske pijace i od njega očekujemo da putem nadležnih službi obezbijedi primjenu prostorno-urbanističkih standarda koji će svim građanima omogućiti normalan život i rad”, dodali su u Našoj stranci.

U Našoj stranci ističu da je važno da se omogući lokacija za pijacu određenim vrstama roba koje će ponuditi istinski proizvođači uz strogi nadzor organizatora pijace (može biti i model javno-privatnog partnerstva)

“U slučaju da se donese odluka da ostane pijace kakvu sada imamo jednom sedmično pored JKP RAD, na kojoj se najčešće nelegalno  trguje svim i svačim, onda se za to mora pronaći odgovarajuća lokacija izvan grada.  Druga opcija je dovršetak uređenja ranije predviđenog prostora za sedmičnu pijacu na prostoru raskrsnice ulica Kulina bana i Slatine. Ovim potezom bi grad dobio svoje zelene površine i polako bi se vraćao sjaj starom dijelu grada gdje se sada ponedeljkom održava pijaca, uveo bi se red kod prodavaca, Lukavac bi dobio svoju Gradsku pijacu, a prodavci bi sigurno puno bolje poslovali”, istakli su u Našoj stranci.

 

Komentari