U organizaciji Lovačkog društva “Svatovac” iz Lukavca danas je upriličeno 18. po redu tradicionalno druženje lovaca na Ratišu kojem se odazvao veliki broj gostiju, kao i članova lovačkih društava iz susjednih općina.

Prema riječima Muje Softića, predsjednika ovog društva, koje postoji još od 1955. godine, područje kojim gazduju bogato je divljim svinjama, zečevima, fazanima i srnećom divljači, a zajedničko druženje svakako je prilika se mnogi ponovo sretnu i razmjene iskustva.

Mujo Softić, predsjednik Lovačkog društva “Svatovac” iz Lukavca
Mujo Softić, predsjednik Lovačkog društva “Svatovac” iz Lukavca

-Naše društvo danas gazduje na površini od 350 kvadratnih kilometara u okvirima općine Lukavac i broji 750 članova od kojih je oko 60 počasnih lovaca. Mi smo članovi Saveza lovačkih društava TK i jedno smo od većih društava na prostoru našeg kantona. Ovaj Lovački dom na Ratišu nalazi se na tromeđi općina Lukavac, Srebrenik i Gračanica, tako da se ovdje redovno okupljaju i lovci iz susjednih općina kao što su Banovići, Tuzla, Živinice, Srebrenik, Gračanica, pa i lovci iz drugih kantona, poručuje Softić.

Član LD Tuzla, Semir Softić rado se odazove pozivu organizatora, ističući kako je saradnja sa drugim društvima, koja djeluju na području našeg kantona, i više nego dobra.

Semir Softić, lovac
Semir Softić, lovac

Svake godine po ukazanoj prilici dolazim tu, na Ratiš, a lovci su inače poznati po druženjima kao što je ovo. Mi imamo izuzetno dobru saradnju sa LD “Svatovac” iz Lukavca i ovo je prilika svima nama da razmjenjujemo iskustva, da se družimo i proširujemo našu saradnju, dodao je Sofić.

Dugogodišnji lovac i počasni član LD „Svatovac“, Ismet Arapčić, kazao je kako lovci, u okviru svojih redovnih aktivnosti, ulažu velike napore na zaštiti i uzgoju divljači.

Ismet Arapčić, član LD Svatovac Lukavac
Ismet Arapčić, član LD Svatovac Lukavac

-Lovac sam već 41 godinu, a bio sam i predsjednik ovog lovačkog društva u najtežem periodu od 1996. do 2000. godine i mogu reći da je naše društvo radilo u kontinuitetu, čak i za vrijeme rata. Bez obzira na sve teškoće, razmišljali smo o divljači i čuvali je koliko smo mogli. Možda neko ne razumije šta su to lovci…Mi smo čuvari prirode i da nas nije u šumi, nastao bi kolaps, nestalo bi divljači. Mi vršimo selekciju, čuvamo plemenitu divljač, uništavamo štetočine, a samo višak lovimo. Lovci su zaista posebni ljudi i naš osnovni cilj jeste da sačuvamo ono što su nam naši preci ostavili iza sebe, ističe Arapčić.

Druženje je nastavljeno je uz muziku i pjesmu, te bogatu trpezu, a organizatori poručuju da će i u narednim godinama nastojati da očuvaju ovu tradciju.

Komentari