Sa područja Medžlisa islamske zajednice Puračić u Lukavcu ove godine otputovat će devet budućih hadžija. Tom prilikom danas je upriličen tradicionalni prijem u prostorijama medžlisa, nakon čega je proučena i zajednička ikrar dova u gradskoj džamiji.

-Mi kao islamska zajednica prvenstveno želimo iskazati duboko poštovanje našim putnicima, hadžijama i hadži hanumama, koji su se prijavili i odazvali na ovaj božanski poziv. Najvjerovatnije je taj njihov nijet stanovao dugo godina u njihovim srcima, a Allah dž.š., čovjeku da pravi trenutak kada će taj nijet iznijeti na vidjelo. Nema vežnijeg i dragocjenijeg putovanja od ovoga kojim se Hadžžom zove. Ovom prilikom želimo im svima poželjeti hairli putovanje, da obave peti islamski šart, te da se vrate svojim porodicama, kazao je glavni imam MIZ Puračić u Lukavcu, Zijad ef.-Vehabović.

Tokom prijema ef.-Vehabović razgovarao je sa vjernicima o pripremama ali i onome što mogu očekivati za vrijeme svog hodočašća.

-Mi ovim putem budućim hadžijama želimo uputiti i savjete, jer sam ja već nekoliko puta posjećivao ova sveta mjesta i mogu im, iz vlastitog iskustva, kao glavni imam, kazati šta treba da čine. Najbitnija stvar je da su oni zdravi i da su dosta strpljivi. Svaki put je poteškoća, kako kaže naš Poslanik, a ovdje se najbolje vidi ko je kakav karakter i narav, te im preporučujemo da budu saburli, dodao je Zijad ef.-Vehabović.

Za Enesa i Šefiju Suljkanović, bračni par iz Lukavca,odlazak na Hadždž bila je svakako velika želja, a koju će skupa ispuniti ove godine. – Ostvarila mi se želja i ja se odavno već pripremam da idem na ovaj put i hvala dragom Allahu da mi je omogućio i pozvao me kao svog gosta u najljepši grad i na najljepša mjesta na ovom svijetu. Nadam se da ću da ispunim sve što je predviđeno, a ujedno se zahvaljujem komšijama, svojoj supruzi i djeci i svima onima koji su mi pomogli da odem na ovaj put, kazao je Enes Suljkanović.

69-godišnja Hajrija Hasanović iz Tabaka prvi puta išla je još 2008. godine, a ove godine, kako je kayala na Hadždž ide za svoga supruga.

-Ovoga puta idem za muža. Molim Allaha da sve bude uredu. Imala sam želju da odem za muža kao sam ranije išla za sebe. Svako ko je u mogućnosti i ima želju treba da ode i vidi tu ljepotu, jer svugdje smo blizu dragom Bogu, a ja smatram da smo tamo ipak najbliži njemu, kazala je Hajrija.

Inače, iz cijele Bosne i Hercegovine na Hadždž putuje 1.800 vjernika, a prema planu, prva grupa hodočasnika krenut će 17.avgusta ove godine.

Komentari