Uprkos mnogim tezama i komentarima o pasivnosti mladih, mnoštvo je primjera koji pokazuju suprotno stajalište. Svojim radom, entuzijazmom i realizacijom konkretnih projekata opovrgavaju ustajalu tezu o nedovoljnoj angažovanosti i „skrštenim rukama“.

Pozitivan primjer aktivnosti mladih i produktivnog razmišljanja, su mladi momci iz Donje Orahovice. Vrijeme provedeno za računarom i informatičko znanje, nisu sveli na korištenje društvenih mreža u bespotrebne svrhe i famoznim lajkanjem postova. To dragocjeno vrijeme, iskoristili su za vlastito razvijanje informatičkih i programerskih vještina.

Zašto je to važno? Od običnog klika lajka, share ili komentara, neće osigurati svoju budućnost. Nasuprot tome, IT znanjem i vještinama, hoće.

Kreatori aplikacije
Kreatori aplikacije

Amir Avdić, Emrah Softić, Mirsad Hodžić, Haris Hasić i Haris Šehić, spojili su znanja i vještine i krenuli u dugotrajan radni proces.

U kratkom vremenu, ovi momci su razvili nekoliko aplikacija: iRadar BiH, e-dnevnik, kao i iTravel.

Svaka aplikacija je specifična na svoj način, a razvijena je u skladu sa osluškivanjem želja vršnjaka, ali i potreba društva i tržišta.

Nove tehnologije su omogućile lakše pretrage i potrage za informacijama, a navedene aplikacije potrebne informacije na jednom mjestu.

screenshot_2016-09-08-14-18-33

Prva aplikacija koju su kreirali jeste iRadar BiH koja sadrži interaktivnu mapu sa prikazima aktuelnih radara u BiH.  Ova aplikacija  pruža informacije o najavljenim  radarskim kontrolama. Potpuno je besplatna, a uštedjet će mnogo.   Osim najavljenih radarskih kontrola  na mapi se  pronaći gdje su stacionirani svi stalni radari. Upotrebom aplikacije, smanjite broj kazni. Kod aplikacije se svaki dan vrši update, tako da prikazuje informacije o radarskim kontrolama u stvarnom vremenu.  Na njoj će uskoro biti i interaktivna mapa sa vašom lokacijom i prikazom radara na mapi.

Aplikacije „e-dnevnik“, web, app i softwersko rješenje, osigurava transparentnost nastavnog procesa, te svim podacima koji si tiču učenika i nastavnika se može pristupiti iz bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine. Naravno, uz pomoć smart uređaja koji ima instaliranu aplikaciju. Menadžment škole ili ovlašteno osoblje Ministarstva također može pristupiti aplikaciji te pratiti proces.

Podaci su 100 posto osigurani. Može im se pristupiti isključivo uz registraciju, a nakon toga unosom potrebne šifre koja se dobije prilikom registracije.

Najnovija aplikacija iz radionice petorice prijatelja i vrijednih mladića je iTravel.

promo

iTravel je aplikacija koja služi za informiranje o vremenu polaska i dolaska autobusa na određenu lokaciju. Sve što treba da uradite jeste da skinete aplikaciju sa Google Playa pod imenom “iTravel BiH”, nakon toga ukucate vašu početnu i krajnju lokaciju. Aplikacija je potpuno besplatna i bez reklama. Sadrži više od 50 prijevoznika koji saobraćaju u FBiH, te više od 600 redovnih linija.

Uradak ove aplikacije, proizašao je iz želje da pomognu sebi, đacima, studentima i svim putnicima. Osluškujući nedovoljnu informiranost o redu vožnje, i stalnu potragu za prijevoznikom, na određenoj lokaciji i u određeno vrijeme, rađa se iTravel.

Ova aplikacija rješava nas te muke, pretrage i poziva. Sve što želimo, pronađemo. u planu je i proširivanje aplikacije na Avio i Željeznički saobraćaj te uvođenje međunarodnih linija.

Ono što je najvažnije pomenuti, jeste brzina pronalska, lakoća pretrage i pozitivna iskustva dosadašnjih korisnika. Za kratko vrijeme mnogi su pokazali interes za korištenje ovih aplikacija, što je očito da upotrebom dobijamo, a ne gubimo ništa.

O radovima ovih momaka, uskoro ćemo znati mnogo više. Planova, rada i zalaganja je mnogo, a što nas sve čeka u skorijoj budućnosti, vidjet’ ćemo.

Stalni pozivi, projekti na kojima rade, kompanije koje ih pozivaju za razvijanje softvera, pokazatelj su njihove sjajne budućnosti i karijere..

Komentari