Djecu koja će ubuduće biti pacijenti Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, sa veselo oslikanih zidova, pozdravljat će omiljeni likovi iz crtanih filmova.

Novi izgled unutrašnjeg prostora klinike pružit će topliju i ugodniju atmosferu za male pacijente. Zidove je oslikala Zehrina Karić iz Lukavca, akademska umjetnica i profesorica u Građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli.

˝Kada sam vidjela fotografije renovirane klinike i čiste zidove javila se ideja da i ja mogu dati svoj humanitarni doprinos. Protekla dva mjeseca provela sam u bolnici, prije ili poslije škole, vikendima… U nekim momentima mi je djelovalo da ću odustati, da kraja nema, ali…tu su se javljala dječica, njihov osmijeh, fotografisanje pored već oslikanih motiva i to mi je dalo snage da završim ono što sam počela. Brojni roditelji, uposlenici klinike uputili su riječi zahvale ali dječija radost je najbolja nagrada. Iza mene je ostalo 14 murala sa motivima sretnih sovica, likova iz crtanih filmova, junaka, i iskreno se nadam da će ublažiti dječiji strah od doktora i bar kratko uljepšati njihov boravak u bolnici, kazala je Zehrina.

Zehrina je 2012. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek slikarstvo u klasi prof. Radoslava Tadića, a 2014. je završila magistarski studij na istoj Akademiji.

Do sada je imala 6 samostalnih izložbi, te kolektivno izlagala na mnogobrojnim izložbama. Učesnica je brojnih likovnih kolonija u BiH, te nekoliko projekata i radionica iz područja umjetnosti, historije umjetnosti i kulture. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i dobitnik velikog broja nagrada i priznanja.

 

Komentari