Ulica Kulina Bana kod Gradske tržnice u Lukavcu predstavlja jednu od najzakrčenijih dionica u gradu i usko grlo kada je u pitanju saobraćaj, a razlog tome su brojni improvizovani štandovi na trotoarima, nepravilna parkiranja i gužve koje su konstantne na ovoj lokaciji.

 

Iz Općine Lukavac sistemski su pokušali pristupiti ovome problemu reorganizacijom toka saobraćaja, a kako bi se dugoročno riješilo ovo pitanje pokušat će se dislocirati prodajni štandovi u unutrašnjost tržnice. Tim povodom raspisan je i javni poziv za subvencioniranje naknade na ime zauzimanja prodajnih mjesta, piše RTV Lukavac.

Načelnik Edin Delić ističe da se ova praksa prodaje na ulicama dugo vremena tolerisala, te da je i sada primjetno negodovanje prodavača, ali da je bezbjednost saobraćaja i prohodnost komunikacije neophodni. Prodavačima je data pogodnost jer će zakup štandova subvencionirati Općina, a oni će ih koristiti besplatno.

Pravo na prijavu na ovaj javni poziv imaju svi građani koji ispunjavaju uslove propisane Tržišnim redom, sačinjenim od strane ovlaštenog upravitelja tržnice.

Javni poziv  ostaje otvoren sedam dana od dana objavljivanja ili do popune prodajnih mjesta unutar gradske tržnice.

Raspored prodajnih mjesta za sve korisnike subvencije i druga pitanja vezana za obavljanje djelatnosti unutar gradske tržnice bit će regulisana posebnim sporazumom, koji će korisnik subvencije zaključiti u skladu sa odredbama Odluke o tržnicama i pijacama na području općine Lukavac.

 

Izvor: RTV Lukavac

Komentari