Koalicija “Pod lupom” nedavno je  započela realizaciju uličnih akcija na cijeloj teritoriji BiH u različitim općinama kako bi animirala građane da se prijave za nestranačko posmatranje predstojećih Lokalnih izbora.

Aktivisti Koalicije posjetili su i općinu Lukavac gdje su građane informirali o svojoj akciji, a na dan izbora planiraju angažovati 3000 nestranačkih promatrača koji će biti raspoređeni širom BiH.

“Zadovoljni smo odazivom građana i nadamo se da ćemo u Lukavcu imati 60 posmatrača. Njihov odziv nam ujedno govori da Lukavčani poštuju građansku volju i demokratski sistem izbora” -kazala je Maja Vlajić-Suljić, aktivista Koalicije “Pod Lupom” za općinu Lukavac.

Ovom prilikom podijeljeni su i promotivni materijali iz kojih će se građani moći informirati kako postati promatrač, uočiti i prijaviti nepravilnosti na izborni dan, te zašto je važan građanski angažman na posmatranju izbora.

Ove akcije su dio projekta „Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima“, koji finansiraju Evropska unija i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) s ciljem doprinosa kvalitetnijem izbornom procesu u BiH u skladu s međunarodnim standardima.

Rok za prijave posmatrača traje do 7. septembra, a svi punoljetni građani BiH mogu se prijaviti za posmatrače pozivom na besplatni info broj 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

Komentari