Kako bi suzbili širenje koronavirusa nadležni u Tuzlanskom kantonu počeli su masovnije testirati, a proširili su kriterije prema kojima biraju potencijalne osobe koje podvrgavaju testiranju.

Također, komercijalno testiranje dozvoljeno je Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a kako saznaje Klix.ba, u dogledno vrijeme ovu uslugu će plaćati bh. građani koji se nalaze u našoj zemlji, ali ovdje nemaju zdravstveno osiguranje jer rade u inozemstvu.

U Zavodu za mikrobiologiju tuzlanskog UKC-a od 27. marta do danas na koronavirus su testirana ukupno 3.082 uzorka. Masovnije testiranje prisutno je već izvjestan period, a nadležni su u ovom segmentu promijenili taktiku u cilju suzbijanja širenja virusa.

Metoda slučajnog uzorka

Naime, već desetak dana prošireni su kriteriji prema kojima se biraju potencijalne osobe koje bi se trebale podvrgnuti testiranju. Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić navodi da se pridržavaju prije svega smjernica Svjetske zdravstvene organizacije te Federalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, iz kojeg je stigla preporuka da se trebaju vršiti masovnija testiranja uz prijedlog ko bi sve trebao biti tome podvrgnut.

“To smo proširili u smislu testiranja uposlenih u domovima za starije osobe, zatim osoba koje rade na naplati, odnosno na kasama u tržnim centrima u kojima su supermarketi i hipermarketi, a u toku iduće sedmice to planiramo proširiti i na druga mjesta na kojima se vrše naplate. Riječ je o metodi slučajnog uzorka”, navela je Čolić.

Kada je riječ o testiranjima zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, Čolić je navela da su dosad testirali one koji su bili u kontaktu sa SARS-CoV-2 pozitivnom osobom ili sumnjivim slučajem, ali će se sada i to promijeniti. Shodno tome testirat će se zdravstveni radnici u domovima zdravlja, higijensko-epidemiološkim službama, mobilnim timovima, službama hitne medicinske pomoći i slično.

“Te smjernice širimo kako bismo pronašli eventualno pozitivan slučaj, ukoliko on postoji u kantonu, ali dosad smo na svu sreću bezuspješni u tome. To naravno ne znači da je opasnost od bolesti prošla, ali kako se kaže, lakše se diše. Virus nemamo slobodno u zraku i on se nalazi kod domaćina koji su pozitivni”, navela je Čolić.

Testiranje za 150 KM

S obzirom na to da se ukazala potreba većeg broja građana za testiranje za vlastite potrebe u cilju ulaska u zemlje Evropske unije, Krizni štab ministarstva zdravstva TK donio je odluku da se Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli dozvoli komercijalizacija.

Prema riječima ministrice Čolić, za ovu namjenu se neće moći koristiti testovi koje je UKC Tuzla dobio od Federalnog kriznog štaba, već će za ovu namjenu sav neophodni materijal morati nabaviti u vlastitoj režiji.

Direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović za Klix.ba je potvrdio da bi se testiranja u dogledno vrijeme mogla početi naplaćivati za građane koji nisu osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja, a vraćaju se u zemlje Evropske unije, poput Austrije, Njemačke i Slovenije, u kojima imaju radni angažman.

“To su osobe koje nemaju indikacije epidemiologa ili ljekara porodične medicine koji na osnovu kliničke slike uspostavlja prijedlog za testiranje. Već imamo slučajeve da se ovim osobama koje se vode kao zdrave, na graničnim prijelazima traže rezultati testova na koronavirus koji važe tri dana. S obzirom na to da se očekuje povećanje broja ovakvih zahtjeva, zbog troškova koji nastanu vezano za testove i njihovu obradu bit ćemo primorani raditi na komercijalnoj osnovi”, kazao je Jusufović za Klix.ba.

On je naveo da do danas nijednoj osobi u tuzlanskom UKC-u nije naplaćeno testiranje na SARS-CoV-2, istaknuvši da ovoj zdravstvenoj ustanovi nije u cilju da zarađuje novac na osnovu potreba građana.

“Još uvijek ne znamo kada ćemo početi komercijalizaciju, jer ovaj dio mora ići na usvajanje upravnom odboru. Kada je riječ o cijeni, ona bi trebala okvirno iznositi 150 KM i to je osnovna cijena za nabavku materijala. Na zapadu to iznosi između 200 i 300 eura, ali nama nije stalo da imamo profit od svega ovoga, već samo da pokrijemo troškove”, naglašava Jusufović.

On navodi i da bi bilo vrlo nezgodno naplaćivati testove građanima koji imaju osiguranje u Tuzlanskom kantonu, a na svoj lični zahtjev žele biti testirani.

“O tome će se morati razgovarati s Fondom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravstva, a mi takvu intenciju nemamo. Ne želimo zarađivati od naših građana, posebno ne u ovakvim situacijama”, dodao je Jusufović.

U Tuzli zatvorena još dva klastera

S druge strane, epidemiološka slika u ovom kantonu iz dana u dan se popravlja. Još dva klastera zatvorena su na području Tuzle, a riječ je o onome u Klinici za bolesti uha, grla i nosa u Univerzitetskom kliničkom centru koji je imao deset osoba zaraženih koronavirusom te jednom porodičnom koji je imao dvoje pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli testirana su 203 uzorka, a nijedan od njih nije označen kao pozitivan na koronavirus. Kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić potvrdila je da se nastavlja trend povećanja oporavljenih osoba u Tuzlanskom kantonu i on je danas povećan za njih još 13.

Od 27. marta do danas koronavirusom su u Tuzlanskom kantonu zaražene ukupno 84 osobe. Prema riječima Čolić, trenutno je aktivno 11 slučajeva, od čega su tri osobe na bolničkom liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i trenutno se čekaju rezultati njihovih retestiranja, a osam je u kućnoj izolaciji. Sve zaražene osobe su stabilnog zdravstvenog stanja.

“Iz bolnice su kao oporavljene otpuštene 24 osobe, iz kućne izolacije 46, imali smo jedan premještaj u drugi kanton zbog nastavka liječenja, uz dva smrtna slučaja”, navela je Čolić.

Kada je riječ o klasterima, trenutno su aktivna tri i to onaj u Medicinskom institutu Bayer, poznatiji kao Centar za srce, koji ima četiri zaražene osobe, zatim Srednja Špionica kod Srebrenika sa dvije, Sapna sa četiri te jedna osoba nije svrstana ni u jedan od postojećih.

“Klaster u Klinici za bolesti uha, grla i nosa u Univerzitetskom kliničkom centru i porodični klaster u Tuzli od danas više ne postoje jer su sve osobe iz njih oporavljene”, naglasila je Čolić.

U karantinu se trenutno nalazi 340 osoba, a u kućnoj izolaciji je 431 i riječ je o građanima kod kojih nije potvrđena zaraza koronavirusom.

Izvor: Radiokameleon.ba

Komentari